Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal i botten på löneutveckling

Ljusdals kommun hade tredje sämsta löneutvecklingen i landet 2011. Men medellönen är högre än i många andra kommuner i länet.

Annons

År 2011 uppgick den genomsnittliga månadslönen för en kommunanställd i Ljusdals kommun till 24 400, en höjning med endast 100 kronor i genomsnitt i jämförelse med året innan. Det placerar Ljusdal som en av de kommuner som haft sämst löneutveckling i landet, endast Ludvika och Nykvarn uppvisar sämre siffror. I en jämförelse över hela landet låg en medellönen för en kommunanställd i november 2011 på 25 000 kronor, en ökning på i genomsnitt 500 kronor från föregående år.

– Vi är en liten glesbygdskommun som har ett lågt löneläge. Men sett till hela Gävleborgs län ligger vi inte så tokigt till. Vår medellön är till exempel högre än både Söderhamn och Hudiksvall, säger Nicklas Bremefors, kommunchef.

En omorganisation 2011 kan spela en viss rollför den negativa löneutvecklingen enligt Nicklas Bremefors.

Det största fackförbundet lokalt, sett till medlemmar som arbetar i kommunal regi, är Kommunal, och där har man halkat efter rejält i löneligan.

– De som har högst lön inom våra yrkesgrupper ligger på omkring 22 500 kronor, säger Ann Eriksson, ordförande för Kommunal i Ljusdals kommun.

– Jag ser ingen ljusning vad gäller att nå landets medellön i dagsläget. Att det ser ut så här beror på att man inte ser värdet av det jobb vi utför. Jag är också helt övertygad om att var vi befinner oss i landet har betydelse. I storstäderna ser det helt annorlunda ut, säger Ann Eriksson.

Mer läsning

Annons