Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal har de dyraste politikerna

Ljusdal har den dyraste politiska verksamheten av kommunerna i Gävleborgs län. Det visar ny statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Men kostnaderna är på väg nedåt.

Annons

Varje Ljusdalsbo lade ut en tusenlapp till den politiska verksamheten under fjolåret. Det placerar Ljusdal på plats 34 av landets 290 kommuner.

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) som varje år granskar de kommunala kostnaderna ur alla möjliga aspekter.

En granskning gäller hur mycket den politiska verksamheten kostar. Den skiljer sig enormt mycket mellan landets kommuner. Dyrast är den i Pajala, där kommuninvånaren lägger 1 631 kronor till politikerna. Billigast är det i Malmö, där det kostar 317 kronor per invånare.

Ljusdal är en av 34 kommuner där kostnaden överstigen tusenlappen.

Men det har varit värre. De senaste åren har nämligen kostnaderna sjunkit. År 2008 uppgick den till 1 127 kr i Ljusdal, vilket då gav 20:e plats bland landets kommuner.

Utvecklingen kommer att fortsätta även under det här året. Nästa bokslut kommer att visa sjunkande siffror. Detta med anledning av den nya politiska organisationen.

– Vi har inte längre två heltidsarvoderade kommunalråd, vi har färre ordförandeposter och vi har färre nämndsledamöter. Det borde sänka kostnaderna med runt en och en halv miljon kronor, säger kommunalrådet Roland Bäckman (S).

Demokrati kostar en slant och ska så få göra.

– Vi har valt att ha ett stort fullmäktige och stora nämnder med upp till femton ledamöter. Sånt kostar naturligtvis lite mer, säger Kenneth Forssell (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons