Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal Elnät förlorar miljoner

Kommunägda Ljusdal Elnät räknar med minst 2 miljoner kronor i kostnad för stormen Dagmars härjningar. Kommunkassan får också känna av stormskadorna även om stora kostnader i reservkraft kan komma senare.

Annons

Kommunstyrelsen fick på torsdagen information av sina bolag och verksamheter om hur stormen Dagmar slog till på olika håll natten mot annandag jul.

Den kanske mest dramatiska berättelsen var socialchefen Marita Wikströms redogörelse för hur äldreboendet Nyhem i Ramsjö hade ett längre strömavbrott och att en privatpersons traktor (!) räddade driften av reservaggregatet.

– Kommunen har ingen egen jordbrukstraktor så vi fick lösa det så här. Men vi hoppas att kunna gå igenom reservaggregaten på alla äldreboenden och centralköket inför liknande händelser i framtiden. Men viktigast är det i Los och Ramsjö där vi är mest sårbara sådana här gånger, säger Marita Wikström.

Men att trygga strömmen på äldreboendena kostar. Grovt räknat ser Marita Wikström behov av en investering på mellan en halv miljon och en miljon kronor per ställe.

Lars Wennerholm, vd för bolagen i kommunens energikoncern, berättade hur hårt drabbad Ljusdal Elnät AB blev av stormens verkningar.

– Jag kan inte säga säkert var det slutar. Men låt säga mer än 2 miljoner men mindre än 10 miljoner kronor, säger Lars Wennerholm på en direkt fråga från tidningen.

Mer läsning

Annons