Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusdal bland de sämsta lärarlönerna

Ljusdals kommun är en av de kommuner i Sverige som betalar ut lägst lön till sina gymnasielärare.

– Våra löner är inte prioriterade, säger Christian Jensen på Lärarnas riksförbund.

Annons

Lönebotten– kommunerna som inte har satsat på lärarna, så heter Lärarnas riksförbunds rapport som visar vilka 50 kommuner (av totalt 190, alla kommuner är inte med i rapporten) i Sverige som ger sina gymnasielärare sämst betalt.

Kommunerna i rapporten är listade så att den kommun som ligger längst upp på listan är den kommun som betalar sämst. På plats 43 ligger Ljusdals kommun.

– I budgetarbetet har det inte funnits någon förutsättning att öka lönerna. Utbildningsnämnden har valt att prioritera andra delar i skolan, säger utbildningsnämndens ordförande Malin Ängerå (S).

I ett pressmeddelande angående rapporten säger Lärarnas riksförbunds ordförande Metta Fjelkner att hon hoppas att listorna kommer att sätta press på kommunerna.

– Dessa listor kommer att uppdateras och föras ut under de närmsta åren. Vilka kommuner vill egentligen fortsätta att ligga på dessa sämstalistor? säger hon i pressmeddelandet.

Christian Jensen på Lärarnas riksförbund förstår inte hur ansvariga för lärarnas lönesättning tänker, speciellt när lärare börjar bli en bristvara i Sverige.

– Försök att rekrytera en lärare till Ljusdals kommun när vi ligger i botten, säger han.

Mer läsning

Annons