Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet efter stormen Dagmar

/
  • Skador på gäststugan. En smärre takskada vid ena husknuten är nästan det enda som Ingrid Nord fått problem med – om man undantar stormens härjningar i skogen bredvid.
  • Slutet gott – allting... Ingrid och Krister Nord försöker dryga halvåret efter stormen Dagmar se positivt på det som hänt. Och den här fina uteplatsen hade nog inte kommit till annars.
  • Den skog som bildade fond till familjen Nords fritidshus i Borr föll när stormen Dagmar drog fram i julas.
  • Krister Nord har nytta av sina 48 år som snickare när det ordnas upp efter stormens härjningar.
  • Ingrid Nord har anlitat en konstnär för en sorts minnestavla över stormen Dagmar.
  • Rotvältor finns fortfarande kvar på tomten i Borr.
  • Mitt i förödelsen. Ingrid Nord (till höger) och hennes dotter Ulrika Nord Wickman möttes av en förfärande syn när stormen Dagmar dragit fram över fritidshustomten i Borr.

– Man får sjunga som Thorsten Flinck: Jag reser mig igen...

Annons

Ingrid Nord, står utanför fritidshuset i Borr, Ljusdal, och ser nöjt ut över tomten. Det är bara stubbarna som påminner om att stormen Dagmar drog obönhörligt fram i julas.

Nu är det mesta uppröjt även om Ingrid Nord poängterar att det ska forslas bort mer ris så att blåbären blir lättare att komma åt.

– Vi har haft tur mitt i allt elände. Inne i gäststugan var det bara rastret till en kökslampa som föll ner och taket är nog heller inte så skadat även om det måste åtgärdas, säger Ingrid när vi går runt och tittar hur det ser ut drygt ett halvår senare.

På den 4 000 kvadratmeter stora skogstomten har Ingrid och Krister Nord räknat till 30 träd som står kvar efter stormen. Innan Dagmar slog till var det omkring 100.

– Det känns visserligen inte så kul med det öppna fält som vi fått utanför huset och de kalla vindar från Ljusnan som blåser in varje dag, men det har blivit ljusare när skogen inte står så tät. Det är till och med så ljust att vi har behövt köpa rullgardiner för att kunna se på tv, berättar Ingrid.

Ingrid och Krister Nord är relativt nyligen pensionerade och Krister har efter stormens framfart i Borr fått användning för sina kunskaper efter 48 år som snickare.

Uteplatsen har nämligen utvecklats med mer stensättning men framför allt med ett rejält vind- och insynsskydd.

– Jag har byggt det i vinkel så att det står stadigare om det blåser rejält igen, säger Krister Nord.

Mer läsning

Annons