Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linn sköter företagarnas finanser

/
  • Birgitta Esbjörnsson är en veteran i ekonomisammanhang. Nu för hon sina kunskaper vidare till Linn Blomgren.
  • Som kassör tränar Linn Blomgren på hur ekonomi fungerar ute i det verkliga livet.

En gång i månaden sätter hon sig ned vid köksbordet hemma i Färila och går igenom vad föreningen har tjänat och vilka utgifter den har haft.
Gymnasietjejen Linn Blomgren sköter ekonomin åt ett nätverk för kvinnliga företagare.

Annons

Det är eftermiddag och Linn kommer direkt från skolan. Hon går tredje året på ekonomiska programmet på Slottegymnasiet i Ljusdal. Vi träffas hemma hos Birgitta Esbjörnsson på Hälsingegården Kils utanför Ljusdal.

Birgitta Esbjörnsson är ekonom och har varit med om att utveckla företag. Hon mentor åt Linn. Hon lotsar henne rätt i arbetet med bokföringen åt Make business powered by women, en förening för kvinnliga företagare.

När en lärare berättade att föreningen erbjöd elever möjligheten att jobba som kassör åt föreningen, nappade Linn direkt.

– Det känns givande att arbeta med bokföring eftersom jag läser ekonomi. Ska jag vara ärlig tänkte jag att det skulle se bra ut på mitt CV. Det kan vara bra att visa upp för framtida arbetsgivare.

Make business-föreningen väljer medvetet att ge uppdraget åt en gymnasieelev som en möjlighet att få lära sig mer om hur ekonomi fungerar i det verkliga livet.

– I skolan lär vi oss hur ekonomi och bokföring fungerar i teorin. Men det är skillnad på att omsätta det i praktiken. På skolan har vi bara en veckas praktik. Det här är ett perfekt sätt för mig att få en inblick i hur det fungerar på riktigt, säger Linn.

Birgitta Esbjörnsson råder alla blivande ekonomer att ta kassörsuppdrag i föreningar. Det ger en inblick i hur grunderna i bokföring fungerar.

– Det är det perfekta skolan. Själv tog jag uppdrag som kassör i ridklubben i Ljusdal. Då lär man sig. Som utbildad ekonom börjar du ofta arbeta högre upp i företagskedjan. Balansräkning och resultaträkning. Då sitter man där och undrar: hur var det nu med kredit och debit?

Linn sätter sig ned med föreningens bokföring en eftermiddag i månaden. Hon går igenom räkenskaperna så fort en månad är över.

– Jag sätter mig ned med det så snabbt det går, den förste eller andre i månaden. Jag tycker om att få saker och ting gjorda.

Linn och Birgitta har jobbet upplagt på en molntjänst på nätet. På så sätt kan båda gå in i räkneböckerna och Birgitta kan kika om det blivit rätt.

– Att vara mentor åt Linn är rena drömmen. Så snabb och så noggrann. Birgitta nickar uppskattande.

Linn är även med i styrelsen, fast utan juridiskt ansvar. Hon har testat att läsa upp rapporter inför den samlade styrelsen, presenterar balans och resultat.

– Första gången var Birgitta med och lyssnade. Under det senaste mötet var jag där själv. Det fungerar fint. Jag fokuserar på vad styrelsen behöver veta.

Linn håller sina framtidsplaner öppna. Marknadsföring lockar. Utlandet likaså. Hon är säker på att hon kommer att läsa vidare. Resonerar att kunskaper i ekonomi alltid är bra att ha.

Eller som Birgitta summerar:

– Det spelar ingen roll vilket jobb du har. Om det är kommunens budget eller att du driver egen restaurang. Så länge det finns människor behövs ordning och reda i deras papper.

Mer läsning

Annons