Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på björn överklagas

Beslutet om att 50 björnar får skjutas under årets licensjakt i Gävleborg överklagas av flera naturvårdsorganisationer i länet. Antalet tillåtna björnar är för stort och de vill minska den tillåtna licensjakten till att omfatta omkring 35 björnar.

Annons

Det är Naturskyddsföreningen, Svenska rovdjursföreningen, Gävleborgs ornitologiska förening samt Djurens rätt i Gävle-Sandviken som överklagat länsstyrelsebeslutet från den 4 juli.

Dessa organisationer anser att årets beslutade tilldelning på 50 björnar i länet är alltför stor.

I överklagandet konstateras att avskjutningen av björn åttafaldigats hittills under 2000-talet, från sex 2001 till 50 i år. Eftersom det råder stor osäkerhet om björnstammens storlek, anser organisationerna att den ökning som skett inte motsvarar en adaptiv förvaltning. Länets viltvårdsdelegation har önskat stabilisera björnstammen kring 2008 års nivå, men med årets beslut riskerar björnstammen att minska, heter det bland annat i överklagandet.

Inga kvalitetssäkrade inventeringar utförts sedan början av 2000-talet. De tillväxtberäkningar som gjorts på senare år har grundats på de björnobservationer som jägare gjort under första älgjaktsveckan, hävdar naturvårdsorganisationerna.

Osäkerheten kring stammens storlek gör att bedömningsintervallet kan vara så stort som mellan 324 och 733 björnar i länet. Eftersom intervallet är så stort borde länsstyrelsen ha en mer försiktig hållning när det gäller tilldelning, enligt organisationerna.

Jämförelser görs också med Dalarna. Även om det finns vissa skillnader i avskjutning mellan länen, så finner organisationerna det orimligt att Gävleborg utifrån björnobservationerna haft en årlig tillväxt på tio procent, medan björnstammen i Dalarna uppges ha nolltillväxt sedan 2001.

Överklagandet går nu vidare till naturvårdsverket.

Mer läsning

Annons