Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legitimationskrav problem i Ljusdal

/

I går trädde lagen om lärarlegitimation i kraft, och det innebär problem för de kommunala skolorna inför höstterminens start – facket är kritiskt.

Annons

Det nya kravet på lärarlegitimationer innebär att lärare från och med nu måste vara legitimerade för att planera undervisning samt sätta betyg.

Under läsåret 2014/2015 hade de kommunala skolorna 58,5 procent lärare med lärarlegitimation och behörighet.

– Man går inte till slaktaren när man ska göra en bilreparation. Därför kan man tycka att eleverna ska ha behöriga lärare som är utbildade i det de håller på med, menar Christian Jensen, slöjdlärare på Stenhamreskolan och kommunombud för Lärarnas riksförbund.

Som lärare är han rädd för vad den låga andelen legitimerade och behöriga lärare i kommunen kommer innebära till hösten. Han är orolig för att arbetsmiljön kommer försämras – att det kommer gå åt mycket tid för legitimerade lärare att planera någon annans undervisning och sätta betyg – samtidigt som de har sin egen undervisning att fokusera på.

– Och ta SO som ett exempel. Det finns en argumenterande muntlig del som ska betygsättas. Hur ska man sätta betyg på det om man inte är med? "Jag har hört att Kalle är jätteduktig"?, säger Christian Jensen, och fortsätter:

– Jag är rädd för att vi hamnar i en situation där betygsunderlaget blir halvtaskigt för samtliga elever.

Lisa Sjöström Wallin, biträdande förvaltningschef vid utbildningsförvaltningen, förstår oron.

– Det gör jag absolut. Att sätta betyg är en myndighetsutövning, och det är jättesvårt att sätta betyg på elever man inte haft hela tiden, där läraren kanske bara har fått göra nedslag, säger hon.

Situationen som de ser ut på de kommunala skolorna är problematisk, anser hon. Till hösten kommer det inte finnas legitimerade och behöriga lärare på samtliga poster.

– Vi ska följa lagen, så det är klart att det här är ett problem, säger hon och fortsätter:

– Men den bild jag har är att vi gör det vi kan för att försöka få så många legitimerade lärare som möjligt.

Det finns ett visst antal anställda lärare i kommunen som inte har någon utbildning, men enligt Lisa Sjöström Wallin finns det också ett antal som antingen snart är färdiga med sin utbildning och vissa som väntar på att få sin lärarlegitimation. Detta, och en breddning av befintliga lärares behörigheter är någonting man har jobbat med.

Till hösten kommer utbildningsförvaltningen också att presentera en rekryteringsstrategi som en del i att försöka lösa problemet. Enligt Lisa Sjöström Wallin kommer den innehålla strategier för att få utbildade lärare att flytta till kommunen, men också att få kommuninvånare att lockas till läraryrket.

Lönenivån är dock ett problem, något som kan bidra till att det blir svårt för förvaltningen att, till hundra procent, får ordning på bristen av legitimerade och behöriga lärare.

– På nationell nivå pratas det om att lönen är en viktig faktor vid rekrytering av lärare och där har vi inte riktigt varit med vad det gäller lönepåslagen. Där ligger vi under riksgenomsnittet, säger hon.

LÄS MER: Friskolorna Vintergatan och Tallbacken har 100 procent legitimerade lärare.

Mer läsning

Annons