Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Midsommarfirandet vid Ljusdals hembygdsgård

/

Ljusdals folkdanslag har i många år anordnat ett traditionellt midsommarfirande på Hembygdsgården Per-Arvids.

Annons

Det krävs en hel del förberedelser, och i torsdags kväll samlades vi vid Hembygdsgården för att öva på danserna till uppvisningarna och för att göra i ordning inför firandet. Två släpvagnar med björkris till rankorna behövs och ett gäng småbjörkar att smycka husen med. Det är ett styvt jobb att binda sammanlagt 35 meter björkrisrankor, men med flinka händer och trevlig samvaro gick det bra. Under tiden byggde spelmännen upp scenen för att skydda mot eventuellt regn.

På själva midsommaraftons förmiddag dansade vi på äldreboendena Källbacka och sedan på Tallnoret – ett inövat program till levande spelmansmusik. Som sista dans bjöd vi upp dem som kunde och ville till en vals med oss. Det var flera som uppskattade att få en svängom i vacker sommarvals, och även om inte alla kunde dansa så levde de med i musiken och dansen.

Sedan bar det av raka vägen till Hembygdsgården, lite mat i magen för att ladda för publikanstormningen. Det fina vädret lockade till sig mycket folk, kanske rentav publikrekord, vilket gjorde att köerna fortfarande ringlade långa kl. 13. Därför väntade vi lite med starten, så att alla skulle kunna se det högtidliga intåget med lövrankorna. Dagens konferencier, Malin Ängerå, uppmanade barnen att hjälpa till att bära in rankorna, och med spelmännen i spetsen bars rankorna fram. Många villiga händer hjälpte också till att vira rankorna runt stången, innan det var dags för dagens mest spännande ögonblick – stångresningen. Ett gäng starka karlar rustade med stöttor i olika längder tog i, och lugnt och metodiskt höjde sig stången mot himlen. Så stod den där, rest och fastbultad. Puh, det gick bra i år igen!

Efter en dansuppvisning av folkdanslaget var det dags för de traditionella ringlekarna. Gräsplanen stormades av barn och dansglada vuxna, och snabbt bildades tre fyra ringar runt stången. Uppå källarbacken, Vi äro musikanter, Karusellen, Små grodorna … vad vore en midsommar utan ringlekar?! I fiskdammen nappade det hela tiden, och hungern kunde stillas med ostkaka, glôhoppor, korv, glass och annat gott som fanns till försäljning i restaurangen och genom Hembygdsföreningens försorg.

Yngve Karlsson

Mer läsning

Annons