Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Ljusdals PRO-pensionärer PRO-menerade

/
  • Nygrillad korv och kaffe smakar gott efter motionspromenaden.
  • Motion och gemenskap är en lyckad kombination.
  • Varje torsdag samlas ett 20-tal PRO-are vid skidstadion i Ljusdal för att motionera.

Varje torsdag, oavsett väderlek, samlas ett 20-tal medlemmar ur Ljusdals PRO-förening för att motionera vid Elljusspåret på Kläppaåsen.

Annons

Strax före 10 på torsdagsförmiddagarna samlas ett antal sportklädda seniorer, flera försedda med gåstavar, för att gemensamt ta sig runt någon av slingorna i friluftsområdet.

Idag är det tre minusgrader i luften och dimman ligger fortfarande tung och tät över skogen, men högt där uppe anas en strimma ljusblå himmel. Kanske det blir en fin dag i alla fall...

De yngre och piggare väljer slingorna som är mellan 3 och 5 kilometer långa, medan de äldre nöjer sig med de kortare distanserna på 1-2 kilometer. De välpreparerade mjuka motionsslingorna är behagligare att gå på än de asfalterade stråken vid Kyrksjön, varför man föredrar att förlägga motionsstunderna till skogen kring Skidstadion. Det frasar i det frusna gräset när vi rör oss fram till motionsspåret och ger oss iväg ut på dagens runda.

– Vi kommer att motionera här upp tills snön kommer, förklarar Ingegerd Pettersson, en av ledarna i motionscirkeln. Därefter flyttar vi ner till promenadslingan vid Kyrksjön under vinterperioden.

– Idag kommer vi att bjuda motionärerna på grillkorv och bröd när de kommer tillbaka, säger Sigvard Kanon och förbereder grillen. Snön kommer väl vilken dag som helst, så vi kan väl passa på idag när det är bra väder och frosten ligger fint på grenarna.

En efter en kommer motionärerna in på skidstadion efter fullbordat pass. Vissa med hög ansiktsfärg efter en runda i högt tempo, medan andra i sakta mak, och under livligt samtalande, ansluter till samlingsplatsen. Grilldoften ligger över nejden och alla samlas vid grillen och blir rikligt undfägnade. Mums, det är gott med grillkorv och kaffe när man är ute i naturen...

Text och foto: Jan Nilsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons