Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Kulturresa med Kårböle pensionärsförening

/

Det var ett förväntansfullt gäng som äntrade bussen för en dagstur med Kårböle Pensionärsförening. En riktig kulturresa väntade.

Annons

Första anhalten var det anrika Järvsöbadens pensionat, där lunch väntade. Vita dukar, färska blommor, rikt salladsbord och flera varmrätter att välja mellan. En bra start på dagen. Men Järvsö kan bjuda på fler anrika ställen. Tevekvarn är ett sådant.

Jonas Larsson möter oss på parkeringsplatsen och blir vår guide en dryg timme framåt. Han berättar med inlevelse att Anna, hans fru, är den sjunde generationen som driver kvarnen och vi får oss till del en kort historik över kvarnens utveckling. Verksamheten är nu utökad med brännvinstillverkning. År 2012-12-12 klockan 12.12 levererade destilleriet de första dropparna från den 21 plattor höga kopparkolonnen. Jonas berättar med inlevelse om destillationsprocessen. För att få en bra produkt fri från mäsk destilleras råvaran fyra gånger. Annat var det förr. Då tillsattes kryddor till brännvinet för att få bort finkelmaken. Den traditionen, att krydda brännvinet, lever kvar i Sverige än idag även om brännvin och vodka numer är fri från finkel.

Affärsidén är grundad i kretsloppstanken och att allt skall vara närproducerat. Spannmål, kryddor, och honung levereras av lokala producenter. Det är skönt att det finns entreprenörer som Anna och Jonas.

Så var det dags för den sista etappen på vår kulturresa. Målet för den var Kämpens, idag Bollnäs sockens Hembygdsgård, med anor från 1500-talet. Teaterföreställningen Gården handlar om några människor på en enslig gård i Hälsingland. Berättelsen är skriven på 40-talet av Arne Johansson och Hans Klinga är regissör. Duktiga skådespelare och vacker musik bar upp föreställningen.

När vi klev av i Kårböle igen runt niotiden kunde den fotbollsintresserade få ytterligare lite kultur genom att titta på matchen mellan Wales och Belgien. Vem kunde tro att Wales skulle slå Belgien med 3-1. Wales inger hopp även till glesbygdens kämpar. Allt är möjligt! Efter en sådan dag somnar man trött men nöjd.

Mer läsning

Annons