Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: God jul i Kårböle

/

Köttberget checkar ut är en serie som just nu visas i TV. Nyhetsankaret Claes Elfsberg pratar med tolv utvalda 40-talister om samhällsutvecklingen och viktiga händelser under de senaste 40 åren.

Annons

40-talisterna lär enligt dem vara den lyckligaste generationen av alla. Vi fick allt, utbildning jobb, bostad och pension. Vi lärde oss ta ton och kräva vår rätt. Men vi lär ju vara jätteproppen Orvar också, ett inte alltför vackert epitet, som effektivt stoppar andras framfart. Vad som är sanning och vad som är dikt är nog för tidigt att avgöra. Ett är dock sant. Det finns många 40-talister i Kårböle. Och det är ett aktivt köttberg i full sving.

Fredagen den 11 december ordnade Kårböle Pensionärsförening med julbuffé på Wärdshuset Pilgrimen. Den vackra julgranen utanför hälsade ett drygt 30-tal gäster varmt välkomna och väl inne i värmen undfägnades oss ett läckert julbord. Efter lotterier med fina priser blev det förstås historier. En liten söt historia som lämpar sig i skrift lyder: En liten flicka hade fått en liten bror. Det var dags för barnmorskan att göra hembesök och kontrollera att allt var bra. Inför barnmorskans besök förmanade mamman storasyster: Du får absolut inte säga att vi kalla barnmorskan Skatan. Flickan lovade dyrt och heligt att inte göra det. Barnmorskan kom och lillebror visades upp. Plötsligt hör de hur den lilla flickan ropar. Mamma, mamma kom till fönstret. Mamman och barnmorskan rusar dit och tittar ut. Se mamma, så många barnmorskor det är på gräset kvittrar den lilla flickan nöjd…

Lördagen den 12:e var det så dags för Internationell julbuffé, även den uppdukad på Pilgrimen på initiativ av Kårböle Inflyttarförening. Visst fanns det vanlig traditionell julmat men våra inflyttare från när och fjärran bjöd på andra länders (jul)mat. Det var rotsaksgryta från Finland, en korvrätt från Nederländerna (Boerenkgol), norsk inlagd sill, en kycklingrätt från Iran, Bambigoreng från Malaysia, polska piroger (Pastichiki skaposchtau igshywani) och Donuts från Uganda. Väldigt, väldigt gott. Och så dök tomten upp i full mundering. Efter att ha avtackat Jim och Maria för en fantastisk kväll sjöng vi Ju mer vi är tillsammans. En låt som kändes väldigt riktig denna kväll.

Alla goda ting lär ju vara tre. Den tredje julbegivenheten blev Luciafirande runt kasen nere vid Ljusnan. Likt små stjärnor på vinterhimlen dök små ficklampor upp i mörkret som ledsaga byborna till den värmande elden. Väl där bjöds på glögg och varm saft, kaffe, pepparkakor och lussebullar och sist men inte minst varmkorv och bröd. Innan vi skiljdes åt, tackade vi Sune och Astrid och Byalaget för trevlig samvaro och god förtäring, samt enades vi om att denna nya luciaaktivitet måste bli tradition i framtiden.

40-talisterna i Kårböle gör som Claes Elfsbergs tolv generationskamrater – vi vägrar checka ut!

Birgitta Fagrell

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons