Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larz Danielsson slår hål på odlingsmyten: "Många ovanliga arter växer bättre här än söderut"

Under tisdagskvällen får trädgårdsintresserade i Ljusdal stifta bekantskap med växter av den ovanligare sorten. Trädgårdsodlaren Larz Danielsson visar bilder och ger odlingsråd.

Annons

En av Larz Danielssons bilder från sina resor. Foto: Larz Danielsson

Att det viktigaste för att växter ska må bra är värme anser trädgårdsodlaren och entusiasten Larz Danielsson från Hammarstrand i Jämtland, vara en myt. Enligt honom ligger hemligheten i ljuset, något som vi i norr har alldeles tillräckligt av för att odla växter som vanligen inte finns i var mans trädgård.

– Det är en myt att det ska vara varmt. När det börjar bli 23 till 25 grader varmt under sommaren så trivs inte perenner så bra. Sen har vi lite svalare nätter här, och det bildas kondens som kyler ner växterna, vilket gynnar dem, säger han och fortsätter:

– Vi i norr har många fördelar när det kommer till att odla ovanliga växter. Vi har svalare klimat som stämmer bättre med de platser som många av de växter som jag odlar kommer från. De växer oftast på höga berg och är vana kyliga vintrar.

Se också: Trädgårdsnörden: "Att ha en trädgård handlar mycket om att drömma"

Under tisdagskvällen kommer Larz Danielsson att föreläsa om sitt odlingsintresse för Ljusdals trädgårdsförening i Folkparken i Ljusdal. Under föreläsningen kommer han att ge odlingsråd och beskriva arter utifrån sina egna erfarenheter. Han kommer att visa runt 200 bilder på växter som härstammar bland annat från Asien, Syd- och Nordamerika. Många av dessa arter har han också i sin egen trädgård.

– Jag söker med ljus och lykta runt om i hela världen efter växter som jag kan odla, säger Larz Danielsson.

– Jag hoppas att jag kan inspirera. Det finns mer växter än vad kommersiella företag kan erbjuda.

Se även: Vårstäda din trädgård

Larz Danielsson driver en växthusproduktion om totalt 200 kvadratmeter och en 100 kvadratmeter drivbänksproduktion. Växtodlingen inriktar sig till största del mot privatpersoner som söker och vill köpa ovanliga och udda trädgårdsväxter som kommersiellt inte odlas idag. Hans intresse började när han var runt sju, åtta år då han började att samla på kaktusar. Sedan har intresset utvecklats för exklusiva växtmaterial. I dag har han en omfattande trädgård vid sitt hem och som han själv beskriver som smått unik.

– Den är unik på så sätt att man får möjligheten att se sådana här växter häromkring. Och det är den myten jag vill slå hål på, säger han.

Arten Pulsatilla integrifolia. Foto: Larz Danielsson

Larz Danielsson tips:

- Sök upp en trädgårdsförening i din närhet där man kan få inspiration och bolla idéer.

- Komma ihåg att gödsla dina planteringar. Växterna behöver mat.

- Plantera gärna ovanliga växter i sandrik jord.

- Man kan plantera allt som är ettårigt i kruka , flerårigt ska växa ut i öppna rabatter.

Trädgårdsodlaren och entusiasten Larz Danielsson föreläser i Folkparken i Ljusdal.

Mer läsning

Annons