Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärorikt besök från Kenya

/

Tidigare i vår besökte en politikerfylld delegation från Ljusdal de kenyanska kommunerna Mombasa och Kisumu. Under veckan återgäldar kenyanerna besöket och hälsar på i Ljusdal. Nu läggs grunden för ett framtida samarbete.

Annons

– Vi kan lära oss väldigt mycket av Ljusdal, och dem från oss likaså, säger Tubmun Otieno som är town clerk, närmast översatt stadssekreterare, i Mombasa, Kenya.

Under veckan finns sju representanter för de kenyanska kommunerna Mombasa och Kisumu i Ljusdal. Tillsammans med Ljusdals politiker ska de diskutera ett kommande samarbete.

Projektet skvalpar i kölvattnet och under onsdagen diskuterades det vilka punkter ett eventuellt samarbete ska beröra.

– Vi har kommit fram till att de viktigaste punkterna är: entreprenörskap, jämställdhet, miljö och turism, berättar Tubmun Otieno, men de andra som samlats runt fikabordet påpekar att även demokrati är en viktig fråga.

Kenya är ett av Sida, prioriterat samarbetsland som Ljusdals kommun valt att inleda en kollaboration med. Projektet är finansierat av Sida och är tänkt att bidra till utveckling av kommunal verksamhet inom de framdiskuterade punkterna.

Den 29 augusti tar kommunfullmäktige beslut om huruvida en ansökan till Sida om sjösatt samarbete ska framföras eller inte, till grund för det beslutet ligger delegaternas förarbete. Hos kommunalråd Bäckman har idén om samarbete rotat sig.

– Men det viktigaste är att man inte får tro att det är vi i Sverige som ska åka ned och hjälpa kenyanerna, vi har lika mycket att lära av varandra, fortsätter han.

Världen känns liten när de prioriterade områdena listas en gång till. Liknande problem tycks uppstå i Ljusdal, Sverige, som i Mombasa och Kimusu i Kenya.

Mer läsning

Annons