Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare sågade sig i hand

Den arbetsplatsolycka som inträffade på en skola i Ljusdal för en tid sedan vållades av den drabbade läraren som slant vid sågning.

Annons

För en knapp månad sedan anmäldes en arbetsplatsolycka till arbetsmiljöverket, AMF. Bakom anmälan låg rektorn på en skola i Ljusdal och det rörde en lärare som skadat sig vid sågning. AMF ombad rektorn att göra en utförlig utredning av händelsen och de faktorer som gett upphov till olyckan.

När utredningen nu är färdigställd framgår att den skadade läraren förberedde en lektion i slöjdsalen. I förberedelserna ingick bandsågning. Läraren ska ha sågat nära kanten på ett trästycke när bladet släppte och läraren med bibehållet handtryck nådde bladet. Läraren skadade ring- och långfinger.

Rektorn tror sig inte finna någon risk att skolans elever ska råka ut för samma olycka då eleverna inte har tillgång till bandsågen.

– Maskinerna står i ett helt annat rum, just för att eleverna inte ska kunna råka ut för något liknande, det är alltid läraren som förbereder trästycken som måste göras i bandsågen, säger rektorn som förklarar att alla rutiner följts och att det därför inte finns någonting rektorn eller läraren kan göra för att förebygga framtida olyckor.

Mer läsning

Annons