Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långtråkig väntan på bären

/
  • Chai och chauffören Grzegorz fördriver tiden genom att spela datorspel och meka med bilarna.

I Los väntar 150 thailändska bärplockare på jobb. Den regniga sommaren har gjort att bären mognar ovanligt sent.

Annons

Flera av thailändarna har jobbat i Los förut. De har rest hit vid samma tid som vanligt, men i år dröjer bären. Det enda som finns att göra är att vila och vänta.

Media har under de senaste veckorna uppmärksammat problemen som drabbade de bulgariska bärplockarna i södra Hälsingland. Den fria rörligheten inom EU innebär att bulgarerna inte behöver arbetstillstånd för korta Sverigevistelser. Myndigheterna kan inte kontrollera deras anställningsvillkor. För thailändarna i Los är situationen en annan.

Regelverket för att anlita arbetskraft från länder utanför EU skärptes 2011. Migrationsverket kontrollerar arbetsgivarna och att anställningsvillkor är i nivå med svenska kollektivavtal. Berörda fackliga organisationer ska kunna yttra sig om villkoren.

Kommunal ser över anställningsvillkor för bärplockare. Dit kan bärplockare vända sig om de får problem under Sverigevistelsen. Lokala Kommunalombudsmän ska hålla koll på bärplockningen när den kommer igång, enligt Lars-Sture Johansson på Kommunals förbundskontor.

Mer läsning

Annons