Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre musik ska ge bättre krogmiljö

Kommunen kan förelägga krogar att dämpa musiken vid uppträdanden. Men en gemensam träff gör sådant tvång onödigt.

Annons

– Från näringslivets sida känns det väldigt bra med sådana här uppgörelser i stället för tvångsinsatser som förelägganden, säger Stefan Färlin, tillförordnad vd för Närljus, som var med på en träff på Järnvägs på måndagen.

Miljöchef Margerata Eiserman, miljöinspektör Kurt Johansson, Stefan Färlin, ljudkonsulten Lennart Ölund, ljudteknikern Robert Ström och Järnvägs ägare Håkan Carblom hade ett informellt möte på temat hög musik.

– Det har förekommit klagomål från både gäster och närboende som ansett att ljudnivån vid musikkvällarna varit alldeles för hög. Därför mätte vi ljudet i fjol sommar och det var en oerhörd skillnad på ljudnivån vid spelningens start och senare på natten, säger Margareta Eiserman.

Genomsnittliga ljudnivån utomhus, vid fasad, får vara högst 55 decibel. Inne går gränsen vid 115 decibel.

– Vid ettiden på natten hade ljudnivån vid en fasad på en grannfastighet höjts till 70 decibel, konstaterar Margareta Eiserman.

Håkan Carblom sticker inte under stol med att musikuppträdanden på krogen kan innebära farligt hög ljudnivå.

– Det kan vara svårt att få banden att spela lägre men vi ska med hjälp av tekniken göra det lättare för musikerna att kontrollera hur högt de spelar, säger Håkan Carblom.

Lennart Ölund berättade på mötet på Järnvägs att det finns lättskött datastyrd utrustning som registrerar ljudnivån och som visar musikerna hur de ligger till.

Mer läsning

Annons