Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget ljusnar på arbetsmarknaden

/
  • Hos Peges i Ljusdal snurrar hjulen för fullt just nu. Patrik Mickelsson är en av dem som håller produktionen uppe.

Den närmaste framtiden ser ljus ut för det lokala näringslivet, åtminstone enligt den prognos som Arbetsförmedlingen sammanställt.

Annons

Det är främst tillverkningsindustrin och säljande företag som går bra. Inom båda dessa branscher söks personal för att möta en ökande efterfrågan av tjänster.

Prognosen för arbetsmarknaden i Ljusdals kommun andas överlag optimism. Vissa branscher har återhämtat sig förvånansvärt bra efter den senaste lågkonjunkturen, medan andra fortfarande brottas med omstruktureringar, effektiviseringar och besparingar, som leder till minskat behov av arbetskraft, i en del fall direkta avskedanden eller att tjänster inte återbesätts i samband med naturliga avgångar.

Tillverkningsindustrin visade redan vid höstprognosen i fjol en klart uppåtgående trend. Den positiva utvecklingen fortsätter. Orderläget har förstärkts, många av industriera återanställer personal som tidigare sades upp under lågkonjunkturen och börjar nu rekrytera ytterligare personal. Svetsare och CNC-operatörer är det som i första hand efterfrågas.

Bland säljföretagen finns stor efterfrågan på personal. Efterfrågan på tjänster ökar. Brist råder dock på telefonförsäljare, som har drivkraft och uthållighet för att jobba mot uppställda mål och budget. Flera nyetableringar är på gång inom branschen.

Ser man till andra branscher kan noteras att det idag råder brist på i stort sett alla yrkeskategorier inom byggbranschen, främst gäller det betongarbetare, murare och byggnadsplåtslagare

Inom handel och kommunikation liksom inom transportsektorn finns för närvarande inga rekryteringsbehov.

Hotell- och restaurangbranschen timanställer vid toppar. Brist på erfarna kockar noteras för kommunen.

Mer läsning

Annons