Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkstallarna lockar under Färilaveckan

/

Ett stående inslag under Färilaveckan är att kyrkstallarna är öppna för allmänheten. I stallarna visas och säljs det olika typer av hantverk och hemslöjd.

Annons

I år är det 60 år sedan den dåvarande kungen Gustav VI Adolf besökte Färila på sin eriksgata genom ­Hälsingland. Det sägs att det var mycket på grund av att han visade intresse för kyrkstallarnas kulturvärde som gjorde att byggnaderna bevarades.

Från början fanns det betydligt fler stallar, men de revs vid en omläggning av vägsträckan genom delar av byn. De som var i bäst skick fick vara kvar.

Portarna till de åtta kyrkstallarna slogs upp i lördags. Det är tradition att stallarna hålls öppna i samband med Färilaveckan. Då fylls de med hantverk och hemslöjd till försäljning.

En av årets utställare är ­Annette Bohlin från Lassekrog. Hon säljer stickade produkter, så som vantar, strumpor och mössor.

– Det är första året som jag är med här. Jag är med för att marknadsföra det jag säljer.

Annette Bohlin är hittills nöjd med försäljningen.

– Den har gått jättebra, trots att det är sommar och jag säljer vantar.

En som har lång erfarenhet av att vara med i kyrkstallarna är Sigrid Bågedahl från Korskrogen.

– Jag har varit med i omkring 40 år. Men det är inte så stor skillnad på hur det var då jämfört med nu.

Vävda gardiner och löpare är exempel på vad Sigrid ­Bågedahl säljer. Men hon tillverkar också de så kallade Färilamössorna, som har ett speciellt mönster från orten.

Hon väljer att medverka i kyrkstallarna därför att hon tycker om att träffa folk.

– Det finns folk som kommer tillbaka hit varje sommar och de känner man igen. Det är roligt att stallarna används på det här sättet.

Mer läsning

Annons