Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovisning bar högt upp

/
  • De som ville fick klättra på branta trätrappor upp i kyrktornet
  • Uppe i tornet kunde man se ut över kyrkogården och omgivningarna.
  • Komminister Markus Frank ledde den historiska vandringen i kyrkan och på kyrkogården.
  • Sakristian blev proppfull när komminister Markus Frank där berättade om bland annat oblatjärnet som här hålls upp för att alla ska få se det.
  • Los första kyrkoherde Johan Norelius var en bestämd man som ville sätta Los på kartan.

De som ville fick klättra på över hundrafemtio år gamla trätrappor ända upp i kyrktornet när komminister Markus Frank bjöd på en historisk vandring i Los kyrka på lördagen, som en del av Losveckan.

Annons

De som vågade sig på att ta en titt på kyrktornet inifrån såg en gedigen träkonstruktion, om än bitvis dammig och stickig. De många branta trapporna ledde genom mörkret förbi kyrkklockorna och upp till ett litet rum i toppen med fönster i alla riktningar och en fin utsikt.

Markus Frank berättade att tanken från början var att beställa en kyrkklocka i järn, på grund av de dåliga tiderna. Men det visade sig att ingen ville ta sig an uppdraget att gjuta klockan. Då beslutade kyrkan sig för att ta ett stort lån och beställde en "riktig" kyrkklocka från Sundsvall. Kyrkoherden Johan Norelius, Los allra första, var mycket stolt över den.

– Det berättas att han ska ha hyrt in två unga män för att ringa i klockan medan han red fram och tillbaka för att höra hur långt bort det gick att höra den, sa Markus Frank.

Omkring 50 personer hade kommit till kyrkan på lördagen. Som inledning spelade och sjöng Jonas och Elisabet Albihn kristna sånger. Efter fika i församlingshemmet började rundturen. Det var med nöd och näppe som alla fick rum i sakristian. Markus Frank berättade bland annat att den var utformad som ett kassavalv eftersom rummet har använts för att låsa in kyrkans silver.

Efter turen upp i kyrktornet fortsatte den historiska vandringen på kyrkogården.

Mer läsning

Annons