Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna ändrade sig i domstol - maken döms ändå

/

Under den nya rättegången sade kvinnan att hon inte mindes hur hon fått sina skador.

Annons

I augusti dömdes en man i Ljusdals kommun för att ha sparkat sin fru i ansiktet. Kvinnan fick frakturer i ansiktet och behövde opereras. Mannen, som är i 30-årsåldern, angrep henne i bostaden när hon satt med deras barn i knät.

Han misshandlade även sin svärfar som grep in för att stoppa våldet. Svärfadern fick tre knytnävsslag i ansiktet vid händelsen, som inträffade i början av juli.

Läs här om relationsvåldet under sommaren: "Kvinnovåldet tar inte semester"

Mannen, som hela tiden nekat till brott, överklagade domen. I den nya rättegången i hovrätten uppgav kvinnan att hon inte längre kom ihåg hur hon fått sina skador: om det var hennes man som sparkade henne eller om det var så att hon hade gått in i en dörrpost.

Hovrätten väljer att tro på det som kvinnan berättade under den första rättegången, i Hudiksvalls tingsrätt. "Förhöret i tingsrätten ligger i tiden närmare den aktuella händelsen och hennes möjligheter att minnas händelsen bör ha varit bättre då." skriver hovrätten i domen.

Dessutom hittades blodspår från kvinnan i sovrummet där hon misshandlades. Det fanns däremot inga blodspår på den dörrpost som mannen hävdade att hon gått in i.

Läs mer: Behandling för män som slår

Hovrätten för nedre Norrland dömer mannen för grov misshandel av sin hustru och för misshandel av sin svärfar, precis som i tingsrätten.

Däremot anser hovrätten att straffvärdet är något lägre än vad tingsrätten kom fram till. Straffet sänks med två månader och blir därmed fängelse i ett år och tre månader.

Mannen ska vara fortsatt häktad tills domen börjar gälla.

Läs också om Ljusdalsmannen som slog sin sambo med en yxa.

Mer läsning

Annons