Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurder hungerstrejkar för fängslade landsmän

/
  • Hüseyin Horata kommer att sluta äta i ett dygn som stöd för sina fängslade landsmän.

Vid lunchtid i dag, torsdag, påbörjar tio kurder runt om i länet en fyra dagar lång hungerstrejk. Aktionen är ett stöd för ett hundratal fängslade kurder som just nu hungerstrejkar i Turkiet.

Annons

Det är kulturföreningen Mesopotamien i Gävle som initierat strejken. Tillsammans med nio andra kurder kommer Azad Faruk Aslan från Söderhamn att sluta äta vid lunchtid på torsdagen.

– Vi gör det här för att sympatisera med de som hungerstrejkar i fängelserna på obestämd tid. Många av dem är i riktigt dåligt skick, säger Azad Faruk Aslan som också är aktiv i den rikstäckande föreningen Kurdiska Rådet.

Det var den 15 februari som två fängslade kurdiska parlamentariker i Turkiet valde att hungerstrejka för att belysa kurdernas utsatta situation. Antalet strejkande politiska fångar har sedan dess växt till hundra och i helgen förväntas ett stort antal kurder runt om i Europa visa sitt stöd genom att sympatistrejka.

– Vi förväntar oss ingenting från Turkiet, lite från den svenska regeringen men mycket från det svenska folket. Genom att skapa en opinion här kan Sverige sätta press på regeringen att sätta stopp för fängslandet av kurder, säger Azad Faruk Aslan.

På onsdagen besökte han Ljusdal för att värva fler till aktionen och intresset var stort.

– Det är svårt när man jobbar så mycket men vi vill absolut åka ner en dag och strejka i 24 timmar. Hade jag inte jobbat hade jag varit med alla fyra dagarna, säger Hüseyin Horata.

Han jobbar till vardags på Restaurang Gamla Stan men är engagerad i kurdernas situation i hemlandet Turkiet.

– Vi måste hjälpa till. Vi vill ha lite frihet, tala vårt språk och lära ut det i skolan. Vi börjar bli trötta på den här situationen, säger han.

Mer läsning

Annons