Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhistoriska lämningar ska skyddas vid kraftledningsbygge

Kulturhistoriska lämningar hittades vid det område där det planeras för ett bygge av en kraftledning mellan Laforsen och Högkölen. Länsstyrelsen kommer nu med ett antal förslag som ska skydda lämningarna från att ta skada i samband med bygget.

Annons

Länsmuseet Gävleborg genomförde hösten 2014 en arkeologisk utredning längs sträckan för den planerade kraftledningen mellan Laforsens kraftstation och Högkölens vindkraftspark i Ljusdals kommun.

Utredningen gjordes efter ett beslut av länsstyrelsen och syftet var att klargöra förekomsten av forn- och kulturlämningar i det aktuella området.

Läs också: Flera överklagar vindkraftbygge på Kölvallen – beslut anses taget på felaktiga grunder

Vid utredningen hittades 15 kulturhistoriska lämningar. Fyra av dem är belägna i närheten av den planerade kraftledningen.

Det är Sweco Energuide AB som projekterar kraftledningen på uppdrag av Ellevio AB. Nu har länsstyrelsen kommit med ett yttrande om åtgärder som bör tas i samband med byggandet av kraftledningen.

Läs även: Trots kritik blev det ja till högre verk i Högkölen

Den planerade kraftledningen ska byggas mellan Laforsen och Högkölen.

Länsstyrelsen bedömer att de fyra lämningarna kan skadas av arbeten som har med byggandet av kraftledningen att göra. Framtida röjnings- och underhållsarbeten kan också innebära skada.

Läs även: Samtal om nytt naturreservat på Färilarådets sockenstämma: "En del frågor kring det"

I yttrandet föreslås det bland annat att lämningarna ska märkas med ett kulturmiljöband innan avverkningen. Även skyddsområden bör upprättas kring de berörda områdena för att minska risken för skador.

Inom skyddsområdena får inte körskador och markingrepp förekomma. Grenar och ris får heller inte lämnas kvar efter avverkningsarbeten.

Länsstyrelsen rekommenderar också att arkeologiskt sakkunnig personal anlitas i samband med åtgärderna.

Mer läsning

Annons