Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftbolaget utför åtgärder på Svartvallsberget

Många har klagat på buller från vindkraftsparken på Svartvallsberget.
Svartvallsbergets SPW har nu inlett åtgärder för att minska störningarna.

Annons

Den mätning som gjorts invid vindkraftverken på Svartvallsberget har inte verifierats, men de icke-bekräftade resultaten visar att det vid vissa fastigheter i närheten av verken kan bullra mer än de tillåtna värdena.

Det handlar, enligt bolagets beräkningar, om nivåer på en eller två decibel över det tillåtna gränsvärdet på 40 decibel:

– Det var under de värsta förhållandena, säger Håkan Hansson, kontaktperson för Svartvallsbergets SPW.

Man har dock tagit klagomål och de egna beräkningarna på allvar och sedan vecka 26 har vindkraftsbolaget samt tillverkarna av verken, Gamesa, funnits på plats på Svartvallsberget för att utföra ljuddämpande åtgärder.

– Under åtgärdstiden har vi ställt ner alla verk, så nu ska det inte vara några problem, säger Håkan Hansson.

Bland annat håller man under denna vecka på att inspektera bladen och byta ut en växellåda som det har varit problem med.

– Det skulle kunna vara anledningen till störningarna, enligt Håkan Hansson.

Länsstyrelsen ansåg att åtgärdsplanen, som bolaget skickat in, inte riktigt var utförlig nog – någonting Håkan Hansson känner till.

– Det handlade väl om detaljrikedomen. Men det får komma efterhand utefter vad vi kommer fram till. Om det exempelvis visar sig vara fel på bladen så kan det ju vara det som orsakat störningarna – då får vi agera utifrån det, säger han.

LÄS MER: Länsstyrelsen om mätningarna på Svartvallsberget.

Mer läsning

Annons