Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Könsskillnader utjämnas i skolorna

/
  • Eva Frosth och Anna Mann, specialpedagoger och jämställdhetsstrateger.
  • Stenhamreskolan är en av skolorna i kommunen där lärare och elever nu jobbar med genusfrågor.
  • De utvalda arbetslagen jobbade på olika sätt med genusfrågor, och på Ramsjö skola kopplade man ihop läsandets betydelse med hur duktig man är på att argumentera och framföra sina åsikter.
  • Arbetet pågår i olika skolor i Ljusdals kommun fram till december 2013.

Utvalda arbetslag på förskolor och skolor i Ljusdal arbetar just nu tillsammans med Eva Frosth och Anna Mann, specialpedagoger och jämställdhetsstrateger, för att öka medvetenheten inom jämställdhetsområdet och för att motverka stora resultatskillnader mellan könen.

Annons

Vid en tillsyn, som Skolinspektionen gjorde 2009, framkom en stor skillnad i resultat mellan flickor och pojkar i Ljusdals kommun.

Skolverket startade 2011 ett projekt, Genus och ämnesdidaktik, som syftar till att utveckla förmågan att arbeta med jämställdhet i undervisningen. Inom det projektet skulle metoder och arbetssätt som främjar alla elevers lärande utvecklas. Samtidigt skedde en kartläggning i Ljusdals kommun för att se hur och om förskolor och skolor i kommunen arbetar enligt de riktlinjer som finns gällande likvärdig undervisning för flickor och pojkar.

Kartläggningen visade stor skillnad mellan flickor och pojkar i kommunen när det gäller språkutvecklingen och hur pass tränade de olika könen var på att framföra åsikter.

Projektet Genus och Ämnesdidaktik blev en fördjupning av det redan påbörjade arbetet. De lärare som nu arbetat tillsammans med sina elever kan tydligt se att elevernas intresse för genusfrågor vuxit, och att de nu spontant kommenterar det som rör jämställdhet i deras vardag.

Detta utvecklingsarbete har blivit speciellt utvalt, tillsammans med 19 andra arbeten, av Skolverket. I onsdags förra veckan redovisade Eva Frosth, Anna Mann samt lärarna Helena Brunner, Maria Johansson, Elisabet Hansen och Anna-Karin Andersson arbetet på Skolverket i Stockholm.

Mer läsning

Annons