Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunikationen illa skött"

Samtalsklimatet är viktigt för ett bra samarbete mellan politiker och tjänstemän i kommunerna, menar kommunstrategiska forskaren Leif Jonsson.

Annons

- Om det har gått så långt att man mår illa av hur det fungerar på arbetet och man sjukskriver sig, då är kommunikationen illa skött. Man måste kunna prata med varandra om det här, säger Leif Jonsson, docent och forskare på Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings Universitet.

För att kunna klara sitt uppdrag som förtroendevald politiker finns det anledning att försöka förbättra sin förmåga att kommunicera, tycker han.

- Om man inte har med sig den erfarenheten så kanske man behöver ägna lite tid åt att lära sig det här, att kunna föra samtal om svåra frågor helt enkelt.

Samarbetet mellan politiker och tjänstemän i kommunerna kan kompliceras exempelvis av hur rollerna fördelas mellan ledande politiker och tjänstemän.

- Det är viktigt att diskutera vilka roller man ska ha, bestämma vem som gör vad och vem som har rätt att fatta beslut om vad.

Om det finns problem med personkemi mellan politiker och tjänstemän och man försöker lösa det genom att säga upp tjänstemän är det inte bara är en dyrbar åtgärd utan också onödig, menar han.

- Det menar jag är ett underbetyg åt vuxna människor att inte kunna hantera sådana här frågor. Kan man inte prata direkt med varandra så måste man kunna ta hjälp av någon utomstående för att försöka få till stånd ett fungerande och sakligt samtal mellan politiker och tjänstemän.

Det är upp till fullmäktige att hitta ett sätt att hantera en nämnd som inte fungerar, enligt Leif Jonsson. Att bara titta på om de levererar och inte på om det finns människor som mår dåligt är inget han skulle rekommendera för ett lyckat resultat.

- Det låter i mina öron lite kortsiktigt.

Mer läsning

Annons