Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunhuset ska renoveras enligt dyraste förslaget – så många miljoner kostar det

Politikerna väljer det mer omfattande alternativet för renoveringen av den branddrabbade entrévåningen i Ljusdals kommunhus. "Det här huset kommer att bli fantastiskt", säger Yvonne Oscarsson. Men Socialdemokraterna är inte nöjda.

Annons

Prislappen blir 5,4 miljoner högre än om man valt att återställa kommunhuset till sitt ursprungliga skick, alltså innan den brandattack som inträffade förra sommaren.

Läs mer: Brand i kommunhuset – hällde ut brännbar vätska och tände på

Föredelsen efter branden blev stor. Nu ska det renoveras.

Förslaget innebär bland annat att man kommer att flytta kafeterian och Ljusdalssalen, och samtidigt bygga en uteservering mot Riotorget.

Men politikerna var inte helt eniga. Redan i april protesterade oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, mot förslagets dåvarande prislapp på 7,9 miljoner.

Läs också: Inget beslut om förvaltningshusets framtid på måndagens fullmäktige

Sedan dess har dock en bantad version presenterats. Där föreslås bland annat en enklare version av entrén och att en planerad hiss slopas. På så vis har den beräknade kostnaden sänkts till 5,4 miljoner kronor.

Tanken med förslaget går till stor del ut på att skapa utrymme för en "mötesplats". Politikerna i Valliansen var odelat positiva.

– Det tycker jag är jättebra. Vi skapar det här vardagsrummet i kommunhuset som vi pratat om, där vi kan ha möten mellan allmänheten, tjänstemän och politiker. Det blir ett utrymme som kan användas dagtid, kvällstid och även helger, säger Allan Cederborg (M).

Allan Cederborg (M) är positiv till den mer omfattande ombyggnaden.

Vänsterpartisten Yvonne Oscarsson hyllade det mer omfattande renoveringsförslaget.

– Jag tycker att det känns bra att medborgare varit med i processen kring det här. Det är många människor som hört av sig och talat om vad man tycker. Det här huset kommer att bli fantastiskt när det står färdigbyggt.

Läs mer: Så här kan framtidens kommunhus se ut – åtta miljoner dyrare: "Allt blir nytt"

Yvonne Oscarsson (V) är nöjd med medborgardialogen.

Miljöpartiet svänger i frågan sedan tidigare möten om kommunhusets ombyggnad. Nu är de för det dyrare alternativet.

– Många har försökt påverka mig och tydligen lyckats. Det har ringt folk, skrivits insändare och diskuterats. Man pratar om vardagsrum och mötesplats, men vi politiker tror jag inte kommer att fylla den här salen. Ni som tjatat på oss med goda argument och visioner måste vara med och fylla den, säger László Gönczi (MP).

Läs även: Saneringen snart klar efter branden i förvaltningshuset – flera förslag inför återuppbyggnaden

Däremot stod Socialdemokraterna kvar vid den tidigare ståndpunkten, där de förespråkar ett alternativ som skulle innebära mindre förändringar av entrévåningen och en mer öppen planlösning mot kommunhusets servering utan att det hade kostat något extra.

Markus Evensson var bland annat kritisk till att det dyrare förslaget skulle innebära att Ljusdalssalen blir mindre. Men framför allt var han upprörd över att det saknats en politisk diskussion i processen.

Socialdemokraterna och Markus Evensson ville se en enklare ombyggnad, men blev nedröstade.

– Jag anser inte att jag, eller mina partikamrater, har fått vara med i den här diskussionen överhuvudtaget. Det har inte funnits någon möjlighet att påverka, förslagen har bara plötsligt dykt upp på de politiska mötena, säger han.

Han fick bland annat medhåll från Kristoffer Hansson (MP) och Leif Hansen (SRD).

Det dyrare förslaget röstades i veckan igenom av kommunfullmäktige med röstsiffrorna 23–12.

Mer läsning

Annons