Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens chefer kallas till möte – tjänstemän uppmanas strejka

/

Efter den senaste tidens tumult där många toppchefer försvunnit från sina poster kallar nu den politiska ledningen till ett informationsmöte för alla chefer i kommunen.
Samtidigt uppmanar ett anonymt initiativ tjänstemännen i kommunen att strejka.

Annons

Mötet ska äga rum klockan nio i dag och enligt inbjudan ska det handla om rörligheten bland cheferna, personalpolitik och arbetsgivarpolitik. Vad som kommer sägas vill det vice kommunalrådet Yvonne Oscarsson (V) inte gå in på.

– Det kommer vi att säga till cheferna, säger hon.

Vidare är mötet ett bra tillfälle att träffa medarbetarna och ge dem möjligheter att ställa frågor, enligt Oscarsson. Hon tror att det är bra med ett forum där den politiska ledningen träffar kommunens chefer, något som saknas i dag.

Samtidigt ska det enligt uppgift till tidningen ha tagits initiativ till strejk på torsdagen, med anledning av de många chefsavhoppen. En anonym avsändare som kallar sig Tjänstemannagruppen uppmanar samtliga tjänstemän i kommunen att strejka en timme. Initiativet vill se åtgärder för att förbättra arbetsmiljön i kommunen.

Initiativet är känt av Yvonne Oscarsson. På tisdagen kunde hon inte säga om det var riktigt eller inte, men hon tycker att tilltaget är allvarligt.

– Det är otroligt allvarligt att uppmana till strejk, säger hon.

Skulle det bli en strejk håller hon den politiska oppositionen ansvarig.

– Det är i så fall en manifestation som oppositionen har medverkat till att den genomförs. Det är inte dem som ligger bakom strejkuppmaningen, men jag ser det som konsekvenser av deras agerande i den här frågan, säger Yvonne Oscarsson.

– Att det är vårt agerande som skulle göra att det blir strejk är ganska befängt, svarar oppositionsrådet Markus Evensson (S) som inte säger sig stödja en eventuell strejk.

Han anser att oppositionen varit ganska måttfull i sin kritik och pekar på enstaka uttalanden i tidningen. På sociala medier, där en stor del av debatten har rasat, är det enskilda medlemmar och sympatisörer som uttalat sig, inte Socialdemokraterna som opposition, menar Markus Evensson.

– Jag tycker faktiskt att den styrande majoriteten har sig själva att skylla över den situation de har försatts sig i, för där har vi inte varit delaktiga alls.

Varken Kommunal, Ledarna eller Vision, som organiserar många av kommunens tjänstemän, känner till något om en strejk. Åsa Juhlén på Vision säger att varken hon eller fackförbundet stödjer den eventuella strejken.

– Men vi kanske kan förstå själva upprördheten.

Mer läsning

Annons