Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hotas av vite

Ombyggnaden för fler låsta dörrar i förvaltningshuset måste bli klar till den 4 juni. Annars måste kommunen betala vite på 700 000 kronor till arbetsmiljöverket.

Annons

Redan i september 2011 upptäckte arbetsmiljöverket brister i arbetsmiljön på förvaltningshuset i Ljusdal. Då uppmärksammades det att obehöriga obemärkt kunde ta sig in i flera lokaler, vilket ansågs innebära risker för personalen. Därför kom krav om att Ljusdals kommun skulle vidta åtgärder. Men kommunen dröjde med att agera.

Hot om vite har dock satt fart på processen. Nu har arbetsmiljöverket förklarat att bristerna måste åtgärdas senast den 4 juni, annars får kommunen betala 700 000 kronor i vite.

Under måndagen hölls ett möte om de planerade ombyggnaderna som krävs för att uppfylla kraven.

- Vi kör igång arbetet den här veckan och siktar på att allt ska vara klart innan den 4 juni. Som jag ser det finns det ingen risk att vi inte ska hinna. Jag känner mig ganska trygg, säger Stig Olson.

Arbetet kommer att inledas på tredje våningsplanet där individ- och familjeomsorgen håller till. Där ska en reception och ett väntrum anläggas så att besökare inte kan ta sig in till kontoret utan att bli hämtade av personal.

Därefter ska arbetet fortsätta i entréplanet i förvaltningshuset. Även där planeras en ny reception där besökare får anmäla sig. Ombyggnationen innebär att både trapphus och hissar blir inbyggda för att hindra oanmälda besök.

- Jag hoppas att det blir klart i tid, för det vore onödigt att betala arbetsmiljöverket de pengarna. De kan kommunen behöva lägga på något annat, säger Marita Wikström, chef för omsorgsförvaltningen.

Mer läsning

Annons