Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får kritik för brist på behöriga lärare: "Det är jätteunderligt"

Ett nytt läsår är här, men skolan i Ljusdals kommun har fortsatt skriande brist på behöriga lärare. Nu får kommunen hård kritik från facket för att ha slarvat bort chanser till att rekrytera legitimerade lärare.

Annons

Bristen på legitimerade lärare är ett generellt problem runt om i Sverige. Och för små kommuner är det ofta ännu svårare att attrahera kompetent arbetskraft.

I Ljusdals kommun är nästan 3 av 10 lärare obehöriga inom grundskolan, och kan därför inte sätta betyg under det kommande läsåret. Konkret handlar det om 46 obehöriga lärare bara i grundskolan och totalt 73 i hela kommunens skolverksamhet (inklusive förskola och gymnasium).

Men det har funnits möjligheter för Ljusdals kommun att förbättra den statistiken inför det här läsåret, enligt Christian Jensen, fackligt ombud hos Lärarnas riksförbund.

Läs också: Trots ny lag – inte alla lärare har lärarlegitimation inför skolstart

Av de 170 lärare som arbetar inom grundskolan saknar 46 av dem lärarlegitimation.

Han berättar att det funnits legitimerade lärare som varit intresserade av att jobba i kommunen, men att det hela strandat och dött ut vid förhandlingar – för att Ljusdals kommun erbjudit för dåliga löner.

– Kommunen vill ha behöriga lärare, men vill inte betala för dem. Det är jätteunderligt, säger han. Om man väl har legitimerade lärare som är intresserade förstår jag inte hur man kan stanna på den bagatellen. För det är en bagatell, säger Christian Jensen.

Fackombudet tycker att problemet blir ännu större när man ser till vilka löner obehöriga lärare i kommunen kan ha.

– Vi har olegitimerade lärare som har mer betalt än vad legitimerade har. Det blir konstigt att försöka förklara det för medlemmarna när de frågar vad de ska begära i lön. Då har man ett problem i kommunen, kan jag tycka.

Läs även: Märkligt sätt av Ljusdals kommun att värdera kompetens

Christian Jensen, fackombud för Lärarnas riksförbund, tycker att det går på tok för långsamt för kommunen att öka antalet behöriga lärare.

Monica Hallquist är skolchef i Ljusdals kommun. Hon tycker att läget är bekymmersamt.

– Vi gör vad vi kan. Men det finns säkert mycket mer vi kan göra, och det försöker vi identifiera i kompetensförsörjningsplanen som vi arbetar med.

Det ska alltså ha funnits legitimerade lärare som varit intresserade, men att det fallit på lönen. Är det ett problem att kommunen inte kan erbjuda tillräckligt bra löner?

– Lönerevisionen pågår, så det kommer att visa sig. Men när det gäller bristyrken som det här är det en hård konkurrens, och då kan det vara svårt att matcha löneläget, säger Monica Hallquist.

Kan det vara så att en lärare utan legitimation har högre lön än lärare som faktiskt är behöriga?

– Så kan det nog vara. Det beror på vad du jämför. Men vi behöver ha en lönekartläggning för att veta vad vi pratar om.

Skolchefen Monica Hallquist hoppas mycket på den utredning av skolans resurser och löner som pågår.

Skapar inte det problem?

– Absolut, och det är det problemet man kan åtgärda genom att göra en redig genomgång av lönekartläggningen och sedan ta förhandlingen med fackförbunden i den ordningen man ska, säger skolchefen.

Monica Hallquist betonar dock att ansvaret för situationen inte bara ligger på Ljusdals kommun.

– Jag kan inte komma ifrån att det här är en utmaning för hela Sverige, att ha utbildade legitimerade lärare. Jag väntar på statliga satsningar där, så att man ska kunna underlätta för de som jobbar som obehöriga lärare inom skolan i dag.

Läs mer: Stor brist på behöriga lärare

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Annons