Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunchefens nya planer för Östernäs: "Vi är inte ute efter att härma Birsta"

/
  • Kommunchef Claes Rydberg tror på ett framtida enat centrum. Med en bra kommunikation mellan Östernäs, Gamla stan och nuvarande centrum ska Ljusdal bli mer attraktivt.
  • På fyra år har arbetet med Östernäs stått stilla. Nu har kommunen tagit över från Peab och hoppas till hösten ha ett slutgiltigt förslag om vad som ska hända på Östernäs.

Nu vill kommunchef Claes Rydberg göra en ny detaljplan för Östernäs i Ljusdal.
– Vi är inte ute efter att härma Birsta eller Gävle, vi måste skaffa oss en egen profil. Vi tror på det här och lyckas vi så kommer vi att förändra Ljusdal för lång tid framöver, säger Claes Rydberg.

Annons

När avtalet med Peab gick ut vid årsskiftet fick kommunchef Claes Rydberg i uppdrag att ta fram ett nytt förslag på hur arbetet med Östernäs ska bedrivas. I dag är området planlagt för kontor, handel, fritid och rekreation. Nu vill Claes Rydberg bredda planerna.

– Med en ny detaljplan vidgar vi vårt synsätt. Om någon till exempel vill bygga bostäder på Östernäs så blir det möjligt, det är det inte i dag, säger han.

Läs mer: Avtalet har gått ut - oklart vad som händer på Östernäs

Arbetet med de nya planerna för Östernäs har pågått i ett år. Genom fyra seminarier för allmänheten och möten med intressenter, har kommunen fått in förslag på hur man kan utveckla Östernäs tillsammans med Gamla stan och det nuvarande centrum.

– Jag har ingen färdig bild om vad som ska bli och vi ska inte presentera någon färdig bild i det här läget. Vi vill vara helt öppen så att andra får komma med idéer och tillsammans med dem sammanfattar vi en ny bild.

Läs mer: Nu går avtalet ut efter fyra år – inga besked om planerna på handelsområdet på Östernäs

Idéerna som hittills nått kommunen handlar om alltifrån vilken färg det ska vara på parkbänkarna till ombyggnationer av gator och byggnader.

Förslagen ska sammanställas och formas av två olika arkitektbyråer, vars förslag kommer att presenteras på ett öppet seminarium tidigast i maj. Där ska allmänheten få tycka till innan det slutgiltiga förslaget tar form.

– Genomförandet och finansiering har vi inte löst ännu. Kommunen kommer att få ta en stor del av detta. Jag kan inte säga några belopp nu men det handlar om stora miljonbelopp. Men vi vill även att privata aktörer ska våga finansiera i Ljusdal.

Läs mer: Lägg ner Östernäs – satsa på centrum

Claes Rydberg berättar att det kommer att dröja innan kommunen kan svara på när och vad som ska byggas på Östernäs. De räknar med att det tar minst ett halvår innan de kan presentera ett slutgiltigt förslag.

– När man gör sådana här förändringar i stadsbilden så gör man saker som kommer att finnas väldigt länge. Och lyckas vi göra någonting nu kommer det att bli historiskt, för det kommer att påverka Ljusdals centrum för 50 till 100 år framåt. Det kräver att vi göra det ordentligt och därför måste det också få ta tid.

Vad kommer att göra att ni lyckas med vad Peab inte lyckats med på fyra år?

– Hade vi haft den här bilden och framtidstron som vi har nu, för fyra år sedan, så tror jag att vi hade haft en annan utveckling än den som varit.

Läs även: Hade varit mumma att få Biltemaskylt på Östernäs

Mer läsning

Annons