Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalt ja till vindkraft i Tandsjö

Efter en timslång debatt och två voteringar beslutade majoriteten av Ljusdals kommunfullmäktige att tillstyrka en vindkraftsetablering i Tandsjö.

Annons

Vid voteringen om att tillstyrka eller avstyrka vann kommunstyrelsens förslag om att tillstyrka en etablering med siffrorna 28 för och 10 emot. Två ledamöter avstod från att rösta.

Mot beslutet reserverade sig Folkpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Socialradikala demokraterna.

Etableringen handlar om att bolaget WPD vill bygga 12 vindkraftverk med en totalhöjd av 180 meter på en plats nio kilometer väster om Tandsjöborg. Området ligger inom riksintresseområdena för såväl vindkraft som friluftsliv och skyddade vattendrag (Voxnan uppströms Vallhaga). Men etableringen bedöms inte påverka riksintressenas syften negativt.

Länsstyrelsens kulturenhet har avrått från en vindkraftsetablering här med tanken på närheten till Fågelsjö gammelgård som kan bli världsarv.

När politikerna gick in i möteslokalen fick de passera ett 50-tal lärare från den lokala avdelningen av Lärarförbundet som höll ett upprop och skanderade för högre löner. De demonstrerade med affischer där de kräver 10 000 kronor mer i lön och modiga politiker.

Mer läsning

Annons