Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektiv bestraffning på ungdomshem

Kollektiva bestraffningar är inte ok. Det slår Socialstyrelsen fast och riktar samtidigt skarp kritik mot Grönåshemmet i Järvsö som använt metoden.

Annons

När en soffa på Grönåshemmet förstördes och ingen av ungdomarna ville ta på sig ansvaret skickades samtliga upp på sina rum. Enligt Socialstyrelsen är det en kollektiv bestraffning, något som inte får förekomma. Hemmet får därför kritik av myndigheten.

Hemmet får också kritik för att de ungdomar som är inskrivna på hemmet inte får ha sina mobiltelefoner under tiden de vistas på hemmet. Telefonerna får ungdomarna endast ha när de åker hem eller är på ledighet.

Så var det när Socialstyrelsen i april i år gjorde en inspektion på hemmet. Ett generellt förbud för ungdomar att använda mobiltelefoner saknar lagstöd.

Vid inspektionen framkom också att ungdomars möjligheter att ringa sina anhöriga begränsats. Inte heller det är något som det finns stöd för i lagtexten och Socialstyrelsen kritiserar därför hemmet även på denna punkt.

Det är andra gången på kort tid som hemmet kritiseras av Socialstyrelsen. I juni 2011 fick Incola AB, som driver ungdomshemmet, kritik för brister vid upprättande av genomförandeplaner och i journalföring. Vid årets inspektion konstaterade Socialstyrelsen att de bristerna delvis kvarstår och ny kritik riktas mot hemmet.

Mer läsning

Annons