Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan kom tillbaka efter 61 år hos urmakaren

/

Märta Engström och hennes kompis köpte var sin guldklocka hos urmakaren i Bjuråker när de var 15 år. Fem år senare försvann Märtas klocka och var borta i 61 år.

Annons

Det är en sällsam historia som Märta berättar om i tidningen Härjedalen. För det var hos Urtjänst i Sveg som klockan återfanns.

Märta, som sedan många år heter Molin i efternamn, och bor i Brunflo, Östersund, är född i Roren, Vallsta. De var 11 syskon och mamma och pappa hade ett torp i Roren.

I skolköket träffade Märta Gunborg och de blev bästa väninnor. De följdes sedan åt till Sveg där de började jobba på ålderdomshemmet.

I samband med en cykeltur till Bjuråker köpte de, som, då var 15 år, var sin guldklocka hos den lokale urmakaren.

Märta lät rista in sitt namn på baksidan på sin klocka. Tack vare det fick hon också så småningom igen den.

Hon träffade Börje Molin från Hackås och de gifte sig. Som 20-åring skulle Märta föda deras dotter Anita och åkte då hem till mamma och pappa. Hon bad Börje hämta hennes guldklocka som hade varit på lagning. Men den kom bort.

Nästan 60 år efter att klockan försvann läste Märta i ÖP att Svegurmakeriets nya ägare, Monica Sundqvist, hade en massa inlämnade smycken som aldrig hade hämtats ut, bland annat en guldklocka som det stod Märta på.

Märta kom inte riktigt ihåg det där klockköpet. Det gjorde väninnan Gunborg, som hon fortfarande har tät kontakt med per telefon.

Mågen körde Märta till Sveg och urmakeriet där hon fick tillbaka klockan.

Märta tänker inte bära klockan som varit borta så länge. Kanske ger hon den till barnbarnen.

Mer läsning

Annons