Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katerina fann styrkan i språket

/
  • Katerina Janouch berättade under tisdagskvällen om sitt liv inför ett fullproppat Förvaltningshus.

– När jag kunde svära lika illa åt mina svenska klasskamrater var vi på samma nivå, sen lärde jag mig att stava bättre än dem.

Annons

Under tisdagskvällen befann sig Stockholmsförfattarinnan och sex- och samlevnadsskribenten Katerina Janouch i Ljusdal. Utanför biblioteket i Förvaltningshuset berättade hon om hur det var att komma från Tjeckoslovakien till Sverige på 70-talet.

– Vet ni vad årets julklapp var när vi kom till Sverige? Det var en stickningsmaskin, min mamma gjorde en illgrön byxdress som skulle föreställa en äng, och jag var verkligen guds lilla blomma, det var som gjort för mobbning.

Hon blev mobbad, från dag ett, säger hon. Sverige beskrivs av henne som kallt, stelt och normsuktande. I syn byxdress mötte hon resten av ungdomarna som bar korta jackor och boots.

Men hon skulle finna styrkan. Det gjorde hon i språket. I takt med att hennes vokabulär utvecklades, vilket många gånger innebar att hon lärde sig nya svordomar, växte hon sig också starkare och kunde stå upp emot de andra eleverna. Snart stavade hon också bättre än sina svenska klasskamrater.

I dag har 44-åriga fembarnsmamman Katerina Janouch gett ut 39 böcker.

Mer läsning

Annons