Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårbölebor vill ha sänkt hastighet

/
  • Astrid Gröning och Stellan Fagrell är två Kårbölebor som oroas över de höga hastigheterna på riksväg 84 genom byn. de vill ha en sänkning till 60 km/tim.
  • Skyltarna markerar att 80 km/tim nu gäller på sträckan från Kårböle skans in mot byn.

Efter att Transportstyrelsen avslagit Kårböle byalags begäran om sänkt hastighet till 60 km/tim från Kårböle skans in mot de centralare delarna av Kårböle by är det 80 km/tim som gäller på sträckan, något som oroar Kårböleborna.

Annons

Tidigare gällde 70 km/tim som högsta hastighet på den 1,3 kilometer långa sträckan från Kårböle skans in mot de centralare delarna av Kårböle by. Sedan den 1 april 2011 är det 80 km/tim som gäller.

– Det är för mycket. Det borde vara högst 60 km/tim här, säger Astrid Gröning, som driver en stugby intill riksväg 84 och som med åren kunnat se flera incidenter som kunnat leda till allvarliga olyckor.

Det råder en allmän mening i Kårböle om att respekten för hastighetsgränserna är mycket dålig bland trafikanter på riksvägen. Även när vägen var skyltad för 70 km/tim körde bilisterna mycket fortare, hävdas det.

Den tunga trafiken dundrar förbi stugbyn i hög fart och Astrid Gröning kan berätta om flera incidenter, där det varit nära att fotgängare blivit överkörda eller där en kollision mellan bilar varit nära.

Stellan Fagrell, som är ordförande i Kårböle byalag, anser att förhållandena på den aktuella sträckan motiverar sänkt hastighet till åtminstone 60 km/tim. Sikten är skymd på grund av den kuperade vägbanan och dessutom finns många utfarter från anslutningsvägar och tomter.

Byalagets begäran har gått igenom två instanser, länsstyrelsen och Transportstyrelsen, utan bifall. De senares beslut kan inte överklagas.

– Vad som gäller för sträckan bestäms av föreskrifterna, säger man på Transportstyrelsen.

Hos länsstyrelsen uppger man att den hastighetsgräns som gäller från Kårböle skans in mot byn är 80 km/tim enligt gällande trafikföreskrifter. Det är den gränsen som gäller när Transportstyrelsen sagt nej till sänkt hastighet.

Mer läsning

Annons