Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kårböle kan vara först i Sverige

/
  • Det var ingen brist på idéer och engagemang när Kårböle inflyttarförening kallade till sin första träff på värdshuset Pilgrimen.

Vad har en veterinär, en kommunikationsexpert, en lastbilschaufför och en journalist gemensamt?

Annons

De har alla flyttat till Kårböle de senaste fem åren. Tillsammans med en handfull andra inflyttare har de gjort Kårböle till en smältdegel av olika kulturer. På orten talas nu inte mindre än tolv olika språk och med fler invånare att vänta i vinter bestämde sig ett tiotal Kårbölebor för att starta en inflyttarförening.

– Det är förmodligen den första inflyttarföreningen i Sverige, säger Harry Dickens från Kårböle byalag.

– För gamla bybor och för oss som har bott här ett tag är saker självklara, så är det inte för de som precis flyttar hit, säger Jim Barahimi som driver värdshuset Pilgrimen i byn och själv kommer från Iran.

Tillsammans med Harry Dickens har Jim Barahimi bjudit in nyfikna bybor till sin restaurang på ett första möte. Inte mindre än fem nationaliteter finns representerade runt bordet och när föreningens framtid diskuteras hörs brytningar på allt från persiska till holländska.

Föreningen vill erbjuda ett nätverk där nyanlända enkelt och snabbt kan få tillgång till information om byn och dess invånare, ställa frågor eller bara finna vänner.

– När man flyttar hit tar det 4-5 år att lära känna människor. Vi vill göra den tiden kortare genom den här föreningen. Det kanske kan ta en månad istället. I Sverige ses det som lite konstigt att knacka på hos någon och säga "det här är jag", säger Jim Barahimi.

Mer läsning

Annons