Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd trummis inspirerade Slotteelever

/
  • En av världens bästa trummisar, Pontus Engborg, gästade Slottegymnasiet för att inspirera musikeleverna.
  • Manne Lööv och Joen Stegs sög åt sig av alla råd och tips.
  • William Göransson tog chansen att jamma lite med Pontus Engborg.

Alla kan uppnå sina drömmar. Man måste bara våga ta steget och försöka. Det var trummisen Pontus Engborgs budskap till eleverna på Slottegymnasiet.

Annons

– Jag är här för att inspirera, inte för att berätta hur bra jag är eller om alla kända musiker jag spelat med, säger han.

Men, sådär i förbifarten, kan vi väl nämna att Pontus Engborg, som räknas som en av världens bästa trummisar, har spelat med stjärnor som Stevie Wonder, Paoulo Mendonca och Glenn Hughes.

– Jag vill få andra unga att uppfylla sina drömmar, att våga ta steget och sätta upp delmål för att ta sig dit de vill. Man måste ta sig igenom några hundår och det går upp och ner, precis som livet, men om man bara kämpar kan man gå precis så långt man vill, säger Pontus Engborg.

Sju killar sitter i en halvcirkel framför honom, uppe på aulans scen på Slottegymnasiet, redo att nörda ner sig i det de gillar mest: Att spela trummor.

– Enda sättet att bli riktigt bra som trummis är att spela, spela, spela, spela... Visst kanske man föds med en talang, men för att bli bra på riktigt räcker det inte med talang. Man brukar prata om 10 000 timmars-regeln för att bli proffs och den tror jag på, att spela massor, säger Pontus Engborg.

Han går igenom olika grepp för att hålla trumpinnen om man vill spela antingen öppet eller tajt och förklarar hur viktigt det är att vara avslappnad när man spelar och att använda rörelseenergin på rätt sätt för att inte bli trött eller skada sig.

Manne Lööv och Joen Stegs är begeistrade.

– Han inspirerar verkligen, det är väldigt intressant, säger Manne Lööv.

– Allt han berättar känns väldigt äkta, det är inte bara glamour och man måste verkligen jobba för att komma någonstans. Men man kan gå hur långt man vill om man har en dröm, säger Joen Stegs.

Mer läsning

Annons