Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb viktigast för husköp

Jobben är den viktigaste motorn på fastighetsmarknaden enligt mäklare i landskapet. De upplever en stabil marknad samtidigt som den senaste småhusstatistiken pekar neråt.

Annons

– Det viktigaste är jobben, sen kommer läget på huset och räntorna. Och även vilka villkor man får hos bankerna, säger Susanne Viken i Järvsö, mäklare för Svensk fastighetsförmedling, om de viktigaste faktorerna för fastighetsmarknaden i kommunen.

Hon upplever att bottenlånetaket har betytt mycket, särskilt för förstagångsköparna som inte har kunnat låna till husköpet.

I Statistiska Centralbyråns senaste småhusbarometer för hela riket har småhuspriserna fallit med 3 procent under november till januari jämfört med samma period året innan. Samma siffra för Gävleborg är ett fall med 5 procent. Det är det största prisfallet i landet tillsammans med Kalmar län.

Men Susanne Viken tycker inte att fallet är så stort i Ljusdals kommun

– Någon procent har det gått ner. Men jag tycker att det håller sig rätt bra.

Snittpriset ligger, för både villor och fritidshus, mellan 700 000 och 850 000 kronor, upplever hon.

– Mycket beror på läget. Och priserna skiljer sig rätt mycket inom kommunen. Jag sålde till exempel ett jättefint hus i Sandsjö för 150 000 kronor och ett hus i Sortvattnet för två miljoner.

Mer läsning

Annons