Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb direkt efter skolan

/
  • Att visa sin personlighet och ha en rätt inställning tycker Anders Pettersson, till vänster, är viktigt för att gruppen ska fungera på företaget. Sven Norberg, till höger, var garanterad jobb redan under skoltiden.

Att få praktikplats eller sommarjobb är inte alltid det allra lättaste, men för de som lyckas kan det till och med leda till en fast anställning.

Annons

Sven Norberg, 19 år från Ljusdal, tog studenten i år efter att ha gått tre år på industriprogrammet på Slottegymnasiet. Måndagen efter studenten blev han en av de anställda på Petterssons Smide. Intresset för arbete inom industri har alltid varit stort för Sven och han har även fått mycket inspiration från sin pappa, som arbetar inom samma område.

– Jag gillar att dona på och fixa saker, berättar Sven.

Inom industriprogrammet ska eleven under varje termin ha en praktikplats minst två till tre dagar i veckan. Det som är bra är att skolan delar ut praktikplatser till eleverna efter att de själva skrivit kontrakt med Ljusdals Mekanföretag. Ljusdals Kommun är ensam om just detta system, men intresset har nu även växt i andra delar av Sverige.

Anders Pettersson, som är en av delägarna på Petterssons Smide, välkomnar alltid praktikanter och de behöver inte komma helt fullärda, de är ju där för att lära sig.

– Det viktigaste för oss är att de visar sin personlighet och har rätt inställning för att det ska fungera i gruppen, säger Anders.

Mer läsning

Annons