Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsöbor bäst i mineraljakt

/
  • Lars Björkbom, till höger, och Kenneth Rimmenhorn gratulerades av Arne Sundberg från SGU.

Ett mineralfynd av Kenneth Rimmenhorn och Lars Björkbom, båda från Järvsö, har gjort dem till årets stora vinnare i Mineraljakten 2012. Nu belönas de med två priser med gemensamt värde av 62 000 kronor.

Annons

Ett kraftigt mineraliserat block av en omvandlingsbergart var det fynd som ledde till förstaplatsen i Mineraljakten för två Järvsöbor. Blocket är ett rikt nyfynd i ett område där inga mineraliseringar tidigare är kända. Analyser visar att blocken innehåller 7, 1 procent järn, 2,9 procent koppar, 1,85 procent zink, 1,1 procent bly och 107 ppm silver samt 0,82 ppm guld.

- Det som är mest intressant är den höga kopparmängden. Det har skickats in över 1000 prover och det här var bäst i hela landet. Det känns så klart väldigt kul, säger Lars Björkbom, en av pristagarna.

Det var under en sensommardag som fyndet gjordes vid Vålsjö, ungefär en mil från Järvsö. För detta belönas Kenneth Rimmenhorn och Lars Björkbom från Järvsö med ett länspris värt 12 000 kronor. Dessutom tilldelas de Norrlandsfondens stora pris 50 000 kronor.

- Prispengarna är ju en kul julklapp, men det viktigaste är nog ändå att vårt fynd utnämnts till det bästa, säger Lars Björkbom.

Även på ungdomssidan blev det framgångar för kommunen. Rickard Embretzen från Los belönas med 1000 kronor för sitt fynd av två bitar närmast massiv svavelkis med en hög järnhalt, förhöjd kobolthalt och svagt förhöjd halt av guld.

Tävlingen Mineraljakten arrangeras av Sveriges geologiska undersökning, SGU, i år i samarbete med LKAB. Den firar i år 45-årsjubileum. Tävlingen är till för att öka intresset för geologi och utgör också ett komplement till den yrkesmässiga prospekteringen. Ett mål är att få fram nya mineraluppslag som på sikt leda till framtida gruvor, ny mineralförädling och nya jobb.

I år stöds Mineraljakten av 13 kommuner, Ljusdals kommun är en av dem.

Mer läsning

Annons