Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järvsö laddar för hambofest

/
  • Anna Valsberg har många detaljer att hålla koll på inför lördagens Hälsingehambo.
  • Den första tävlingen 1965, lade grunden till den årliga hambofesten och gav upphov till en älskad tradition.
  • Nyheter blandas med tradition i årets Hälsingehambo.

På lördag är det dags för Hälsingehambon att inte bara återuppstå, utan också 50-årsjubilera. En hel del tradition utlovas men också många nyheter och mycket interaktivitet med publiken.

Annons

– Vi har försökt att tänka nytt, enkelt och familjärt, men självklart med mycket tradition också, berättar Anna Valsberg från föreningen Hälsingehambon.

En ny etapp för Järvsö i år är Karlsgården, med utställning, scenprogram, jubileumskaffe och tårta. Dessutom kommer publiken få rösta för att utse årets hambolåt bland fem nyskrivna låtar som skickats in. Som vanlig är det domarna som utser det officiella vinnarna bland de 171 paren i danstävlingen, men på lördag kommer publiken att få mer att säga till om även där.

– Besökarna kommer i år att kunna rösta fram sina favoritpar bland dansarna, säger Anna Valsberg.

Erfarna hamboåskådare är kanske vana att se dansarnas defilering över bron i Järvsö, men i år kommer processionen leda genom Örtträdgården på Stenegård. Och enligt prognoserna ser det ut som att även en del solstrålar kommer att delta i dansen.

– Det ser ut att bli perfekt hamboväder. Det är ju ett riktigt maraton för dansarna och om det blir kring 20 grader är det perfekt, säger Anna. För att locka många besökare har man i år också valt att ha gratis inträde för publiken på Stenegård.

Efter finalen kommer Lill-Babs stipendiekonsert hållas på Stenegård, men festligheterna tar inte slut efter det.

– Sedan kommer stipendiaten att spela upp till dans. Det gäller att vara pigg för det kommer att vara full fart från grynig till sen kväll, säger Anna Valsberg.

SE MER: Missa inte det härliga bildspelet: Hälsingehambon genom tiderna.

Mer läsning

Annons