Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare ändrade sig i rätten

Jägaren skadsköt ett rådjur och lämnade platsen.

Annons

En kväll för ett år sedan var Söderhamnsmannen och jagade i Rångstra utanför Ljusdal. Han sköt mot ett rådjur som hoppade till vid båda skotten men sedan gick in i skogen.

Jägaren såg inte till att det inleddes något eftersök den kvällen och åtalades för brott mot jaktlagen. På torsdagen hölls rättegången i Hudiksvalls tingsrätt.

Mannen berättade att han avlossade skotten ungefär vid klockan 22. Han insåg att det skulle bli mörkt och svårt att leta rätt på det skadskjutna djuret.

– Jag planerar att gå på det i morgon bitti och göra en snabb avlivning, berättade mannen för rätten.

Mannen sa att han är en erfaren jägare och att hans hund, som inte var med den kvällen, är meriterad när det gäller eftersök.

– Jag är medveten om hur man lägger upp ett eftersök. Jag anser mig kunnig på det området.

Mannen åkte därför hem. Morgonen därpå ringde han upp viltvårdsområdets ordförande som sökt honom kvällen innan. Han fick då reda på att rådjuret redan hade avlivats av en annan jägare som hört skotten och sett blodspår.

Den åtalade jägaren har ändrat sin berättelse sedan han förhördes av polis i höstas. Då hävdade han att han inte ens hade skjutit mot något rådjur.

– Jag vet inte varför jag sa så, men jag blev väl skärrad och rädd.

Åklagaren anser att mannen borde ha kontaktat någon för råd och hjälp. Försvarsadvokat Jan Nyman anser i stället att jägaren handlat enligt regelboken och ska frias. Under rättegången visade han upp skrifter från Svenska Jägareförbundet, som rekommenderar att man ska avvakta minst en timme innan eftersök på klövvilt inleds.

Domen meddelas om en vecka.

Mer läsning

Annons