Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Sörbyparken efter ny lång debatt

Den bordlagda frågan om Sörbyparken för vindkraft är avgjord. Ljusdals kommun säger ja till att länsstyrelsen ger tillstånd till 37 vindkraftverk varav 30 på Järvsösidan.

Annons

På måndagskvällen tog kommunfullmäktige beslut i frågan. Trots att fullmäktige nyligen sagt ja till Sörbyområdet för vindbruk när det gällde det tematiska tillägget för vindkraft till kommunens översiktsplan blev det en lång debatt.

30 inlägg från talarstolen vittnar om debattlustan i denna fråga om området som ligger där kommunerna Ljusdal och Bollnäs möts.

När det efter drygt en timme blev omröstning blev ja-sidans majoritet stor. Med 27 ja-röster mot 12 nej (en avstod, en var frånvarande) beslutade kommunfullmäktige att ställa sig positiv till ansökan som alltså länsstyrelsen slutligen får avgöra.

Redan den 28 maj hade kommunfullmäktige ansökan från Järvsö Sörby Vindkraft AB uppe för beslut. Men då återstod det fortfarande några dagar av remisstiden för det tematiska tillägget om vindkraft. Den gången blev det 31-7 i en omröstning för bordläggning.

Det var S, C, V och MP som den här gången såg till att röstsiffrorna blev 27-12. Det är också dessa partier som under hela debatten om Sörbyparkens vara eller icke vara har stött den lokaliseringen.

Mer läsning

Annons