Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iskall entreprenör inspirerade

/
  • Isskulpturer och konst utgör en stor del av dagens ishotell, berättade grundaren Yngve Bergqvist.
  • Från en död vintersäsong till en enorm turistindustri. Yngve Bergqvist har framgångsreceptet.

Gräv där du står, där är det mesta ogjort. Så lät framgångsreceptet som Yngve Bergqvist, entreprenören bakom det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi, inspirerade Destination Järvsö med under en föreläsning i Ljusdal under fredagen.

Annons

Vintersäsongen i Jukkasjärvi var länge ett stort problem för Yngve Bergqvist. Han drev en hembygdsförening och levde på att anordna aktiviteter som forsränning och fisketurer på sommaren. Men när snön och kylan tog sitt grepp om den lilla lappländska byn var det svårt att locka turister. Från en tidigare turistchef fick han höra att Jukkasjärvi var en kallhåla, där ingen vettig människa sätter sin fot.

- Då kom jag på det. Ingen vettig människa hade han sagt, men de andra då? De är ju ännu fler!

Yngve Bergqvists konstaterande blev starten på hans omvandling av Jukkasjärvi – från en okänd vinterort till en turistattraktion som i dag lockar folk från hela världen. Under fredagskvällen stod Yngve Bergqvist och berättade om utvecklingen av ishotellet och dess varumärke i gymnastiksalen på Tallbacken skola i Ljusdal. Olle Fack, ordförande i styrelsen för Destination Järvsö, var den som lockat till sig superentreprenören för att inspirera arbetet kring Järvsös turistnäring.

- Vårt län är sämst i Sverige på att locka till sig utländska gäster. Vi vill ändra på det och bli duktigare på den marknaden, därför har vi bjudit hit Yngve Bergqvist för att få inspiration, säger Olle Fack.

Att gräva där du står verkar vara receptet även i Järvsö, enligt Yngve Bergqvist. Han tror att det handlar om att se det som redan finns i omgivningen och paketera det rätt sätt.

- Rovdjurturism tror jag att det finns en framtid i här, där finns det nog mycket som är ogjort, säger han

Mer läsning

Annons