Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant guldfynd i Näsberg

När Botnia Exploration började leta guld vid Vandelån i skogarna mellan Näsberg och Ängratörn 2007 var man hoppfull. På julafton kom en riktig julklapp i form av uppmuntrande provresultat av färskare borrningar.

Annons

– Analyserna av borrningarna i Vandelån i våras har gjorts i Vancouver. Så det var en riktig julklapp jag fick när jag tog del av resultaten när jag var hos min son i Hudiksvall på julafton, säger Bengt Ljung, vd för Botnia Exploration.

I ett av borrhålen vid Vandelån erhölls en zon med 2,64 gram guld per ton över fyra meter. Det högsta värdet var 10,15 gram över en meter.

– När man får ett sådant här resultat i borrhål blir det riktigt intressant. Vi ska nu gå vidare och undersöka hur stort området kan vara och på vilka djup guldfyndigheterna finns.

Den analys som gav fullträff hämtades från 118 till 122 meters djup.

När det gäller Vandelånfyndigheten vill Bengt Ljung inte spekulera i eventuell brytning framöver och vad det i sådana fall skulle innebära i antalet sysselsatta personer.

– Den frågan får man alltid av journalister och det är omöjligt att svara på i det här läget. Men vi vet i varje fall att vi hamnat rätt nu för att göra en grundligare undersökning, säger Bengt Ljung och poängterar att det ännu så länge är Vindelgranseleområdet i Västerbotten som prioriteras.

Mer läsning

Annons