Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga protestermot dammbygge

Det tycks inte finnas några större motsättningar kring det senaste förslaget om vattenföringen vid Kvarndammen i Sillerboån.

Annons

Åtminstone var det inga direkta protester som framkom vid måndagens samrådsmöte i Tallåsen.

Samrådsmötet hölls nästan på dagen åtta år efter att ett utskov i Kvarndammen i Sillerboån rasade. Det skedde den 4 november 2004.

Sedan dess har frågan om vad som ska ske med dammen dragits i olika instanser och stött och blötts på lokal nivå utan att man kommit till ett slutligt beslut om vad som ska ske med dammen.

Nu tycks ärendet befinna sig på målrakan. Detta sedan Ljusdals kommun och Tallåsens laxodling, som tidigare stått mot varandra i frågan gemensamt lyckats lägga fram ett förslag som verkar ha vunnit de omkringboendes gillande.

Forsnackar och fiskvägar ska anläggas i huvudfåran nedströms landsvägsbron. Samtidigt vill man öppna den gamla sågverkskanalen och anlägga en bro samt gång- och cykelväg fram till kvarnen.

Forsnackar, totalt 200 meter i hästskoform över ån, ska anläggas i såväl huvudfåran som i före detta sågverkskanalen för att kunna hålla vattennivån inom en dämningsgräns mellan 127,40 till 127,70 meter över havet.

Forsnackarna kommer att byggas upp med stenblock som grund och med morän som tätmaterial mellan blocken. Dessutom kommer en tätduk att läggas ned i botten.

Synpunkter som framfördes vid mötet tas nu vidare i samrådet, som ska vara avslutat den 16 november.

Mer läsning

Annons