Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideella verksamheter samarbetar för asylboende

/
  • Lennart och Kerstin Djeerf organiserar kulturträffar för asylsökande i Järvsö genom Röda korset och Studiefrämjandet.

Efter att flera asylsökande i Järvsö i måndags demonstrerade utanför Kulthammar, hoppas många i Järvsö nu på bättre och fortsatt samverkan för de asylsökande på orten.

Annons

Demonstrationen i Järvsö har fått många att reagera. En av dem är Kerstin Djeerf, Järvsö, som redan är engagerad i frågan ideellt. Hon tycker att Kulthammar kan göra mer och efterlyser mer samarbete.

– Vi vill ha asylboenden i Järvsö som vi kan vara stolta över. Vi vill vara positiva och jobba kreativt för att de ska få stanna i Hälsingland och helst i Järvsö, säger hon.

Tillsammans med maken Lennart har Kerstin Djeerf sedan februari ideellt organiserat kulturträffar för asylsökande i Järvsö genom Röda korset och Studiefrämjandet.

– Vi Järvsöbor vill stötta både de asylsökande och personalen. Vi förstår att det inte är lätt att sköta ett boende där det bor cirka 200 personer, och samarbete behövs, säger Kerstin Djeerf.

Hon är en av många som hoppas på att både föreståndarna, bygderåd, kyrkan och ideella verksamheter i framtiden ska kunna samarbeta för allas trivsel. Det är något som föreståndaren för Kulthammar, Kjell Roos, håller med om.

– Vi är positiva till allt samarbete. Vi gör så gott vi kan, men det finns inte tillräckligt med resurser. Det är tufft för alla som jobbar med flyktingfrågor och vi arbetar naturligtvis för att det ska bli så bra som möjligt, men vi hinner inte med allt, säger Kjell Roos.

Även kyrkan i Järvsö har engagerat sig för asylsökande på orten genom att arrangera språkcaféer en gång i veckan sedan 2013.

– Grundtanken är att det ska vara en mötesplats för både asylsökande och Järvsöbor, berättar Stina Nordin som tillsammans med Sara Hillert hållit i träffarna.

– Det har blivit väldigt välbesökt. Det är fantastiska och drivkraftiga människor som behöver kontakt och något att göra, och alla vill bidra och hjälpa till, säger Stina Nordin.

Mer läsning

Annons