Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra nya lägenheter och stor saluhall – så kan framtida Ljusdal se ut

/
  • Karta i 3D-format över Centrumgruppens förslag för området kring Postplan, skapat av Adam Nordgren.
  • Förslaget från Centrumgruppen: 6000 kvadratmeter nya bostäder (100 lägenheter) med 2000 kvadratmeter ny handelsyta på markplan som ska byggas på och i anslutning till Postplan i Ljusdal. Karta: Adam Nordgen.
  • Skiss av Lasse Öhman över hur husfasaderna kan se ut.
  • Några medlemmar i projektet

100 nya lägenheter och 2 000 kvadratmeter saluhall på Postplan i Ljusdal. Det föreslår nu projektgruppen Ljusdals Stad.
– Ljusdal behöver en tydligare stadskärna, säger Lasse Öhman.

Annons

Förslagen om hur Postplan i Ljusdal ska bli en mer attraktiv plats har varit många genom åren.

En grupp som den senaste tiden har arbetat intensivt med just den här frågan är människorna bakom projektet "Ljusdals Stad".

Nu har idéerna utvecklats till ett förslag och i onsdags presenterades det för ledningsgruppen i kommunens köpingsutvecklingsprocess.

– Det här är det första konkreta förslaget som kommer från oss och som kommunen får ta del av om ett par timmar. Kortfattat handlar det om att man utveckla och prioritera stadskärnan och då i första hand Postplan, säger Sven Cahling inför mötet.

Förslaget började som en skiss på en servett under en lunch med Centrumgruppen på Järnvägshotellet i Ljusdal. Skissen har nu utvecklats och tagit form på en 3D-karta.

Läs mer: De vill bygga en stad i köpingen

– Det som föll på plats under lunchen är att vi bör tänka mer småskaligt och mer varierat. Ett samhälle måste utgå från en kärna. Därför känner vi att det är klokt att börja där det redan finns verksamhet i dag, säger Lasse Öhman.

Ledorden för förslaget är småskalighet och mångfald. Kortfattat handlar det om att göra en förtätning av Ljusdals centrum genom fler byggnader, bostäder och butiker.

– Lägenheter runt Postplan skapar rörelse. Vårt förslag innehåller hundra nya lägenheter, vilket skulle göra stadskärnan mer levande. Dessutom är lägenheter i centrum något som efterfrågas av såväl yngre som äldre, säger Sven Cahling.

Förhoppningen med projektet "Ljusdals Stad" är att idéerna som kommer fram ska användas bland annat i framtagandet av den kommande centrumplanen och handelspolicyn.

Läs mer: Magneten på Postplan – Ljusdals svar på Stureplan?

– Vårt förslag uppfyller Ljusdalstraditionen av att vara annorlunda och småskaligt. Vi ska bejaka att vi inte är Gävle eller Sundsvall. Vi har ett annat utbud vad gäller handel och caféer som vi borde slå vakt om, säger Sven Cahling.

Finansieringen för projektet räknar gruppen ska gå att lösas bland annat genom att hitta investerare till bostadshusen.

Planerna för Ljusdals centrum har varit många – vad talar för att ert förslag skulle bli av?

– Vi är redo att gå vidare på en gång om vi får klartecken från kommunen. Det behöver inte dröja så lång tid. Vi har redan intressenter till lokalerna. Vi vågar inte säga något om vilka än. Men om kommunen säger att vi ska köra vidare så är vi beredda att göra det, säger Sven Cahling.

Mer läsning

Annons