Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSB-husen lockar ensamboende

/

50 år har gått sedan de första hyresgästerna flyttade in i bostadsrättsföreningen Slottes då två nybyggda hus. Då var det främst barnfamiljer som attraherades av de moderna lägenheterna. Idag är bilden en helt annan.

– Nu är det många ensamstående som bor i husen, säger Inga-Lill Ljus.

Annons

Och hon har koll på läget. Redan 1971 flyttade hon och familjen in i en tvårumslägenhet i bostadsrättsföreningen Karet, men flyttade några år senare över till en trea hos bostadsrättsföreningen Slotte.

Redan 1973 kom hon med i bostadsrättsföreningen styrelse, först som sekreterare och senare, 1997, som ordförande. Hon är fortfarande vicevärd i föreningen.

Hon har på nära håll kunnat följa förändringar bland HSB-husen. En del av barnfamiljerna som flyttade in i tvåorna bytte senare upp sig till större lägenheter inom området.

Efterfrågan på lägenheter var under 1960-talet och en bit in på 1970-talet mycket stor. De som ville sälja kunde snabbt bli av med sina lägenheter och tjäna en ordentlig hacka på försäljningen.

Under 1970-talet svängde det plötsligt.

– Det blev en rejäl svacka. Många flyttade ifrån området för att flytta in i nybyggda hus till exempel på Åsgatan, berättar Bert Josefsson, som under många år var kassör i bostadsrättsföreningen.

Priserna på bostadsrätterna sjönk så pass lågt att många hade svårt att få igen det de en gång betalat för sin lägenhet.

I dag är läget en helt annat och lägenheterna betalas mycket bra.

Mer läsning

Annons